';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Cuib de pasari (ASPLENIUM NIDUS)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Asplenium nidus (Cuib de pasari)


Asplenium nidus (Cuib de pasari)Increngatura : Pteridophyta
Clasa : Pteridopsida
Ordinul : Polypodiales
Familia : Aspleniaceae
Genul : Asplenium
Specia : A. nidus


Descriere : Feriga de forma unei tufe de pana la 100 cm inaltime a carei forma variaza in functie de specie. Frunzele foarte mari, compacte, ascutite, usor ondulate sunt reunite intr-o rozeta de culoare verde stralucitor. Nervura mediana a frunzelor este putenic marcata si de culoare bruna. Nu infloreste.

Denumire populara : Cuib de pasari
Sinonime : Asplenium ficifolium, Thamnopteris nidus, Neottopteris rigida.
Tipul plantei : Feriga
Durata de viata : Perena
Origine : Asia, Australia, india si Africa.
Habitat : Regiuni tropicale, sere, gradini, saloane
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina, mranita si turba. Substratul trebuie sa fie afanat, poros si cu un pH acid: 5,5 - 6.
Fertilizare : Cu ingrasamant lichid de doua ori pe luna, din primavara pana toamna.Este recomandata o concentratie la un sfert din cea recomandata de producator.
Inmultire : Este destul de dificila realizandu-se prin semanarea sporilor in februarie- martie.
Boli si daunatori : Cosenilele care ataca de obicei nervura principala si partea interioara a frunzelor.
Ingrijire : In balcoane prefera vasele suspendate.Cresc bine in locuri semiumbrite, ferite de actiunea directa a soarelui.Udarea se face regulat(vara la 2-3 zile, iarna saptamanal), astfel ca pamantul sa nu se usuce niciodata, altfel planta isi pierde prospetimea si chiar frunzele. Pulverizarea plantei cu apa si pastrarea unei umiditati ridicate in aer este deasemena foarte importanta. Cu toate acestea nu exagerati intrucat umiditatea stagnanta este daunatoare mai ales in mijlocul palniei de frunze, determinand putrezirea acestora. Se transplanteaza anual, primavara, preferand vasele de dimensiuni mari.
Beneficii : Planta decorativa deosebita, daca este corect ingrijita si beneficiaza de spatiu suficient, frunzele pot atinge 1- 1,2m lungime.
Alte specii : Asplenium bulbiferum, Asplenium caudatum, Asplenium cristatum, Asplenium anticum, Asplenium australasicum, Asplenium viviparum, etc.Alte plante din familia "Aspleniaceae" :