';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Dendrobium neparfumat (Dendrobium anosmum)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera D » Dendrobium anosmum (Dendrobium neparfumat)


Dendrobium anosmum (Dendrobium neparfumat)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Dendrobium
Specia : Dendrobium anosmum


Descriere : Dendrobium este genul care cuprinde peste 2000 de specii si hibrizi. Sunt orhidee epifite cu pseudobulbi ovali sau fusiformi, natezi sau zbarciti, pendenti sau erecti. Dimensiunile variaza de la 15 cm pana la varietati de aproape 100 cm inaltime. Frunzele netede, au forma unor panglici colorate in verde crud. Florile se dezvolta pe tije florale, putand fi solitare sau grupate in inflorescente de pana la 10 flori. Dureaza circa 2 luni. Forma si culorile variaza extrem de mult in functie de specie. La Dendrobium anosmum florile sunt colorate in violet intens si sunt neparfumate.

Denumire populara : Dendrobium neparfumat
Sinonime : Callista anosmum, Pierardia anosmum, Thelychiton anosmum, etc.
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 7 ani in conditii de sera. Poate fi crescuta la planta sezoniera in conditii de interior obisnuite.
Origine : India, Thailanda, Noua Guinee
Habitat : Regiuni tropicale
Inflorire : Februarie-Noiembrie
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Ideal este substratul format dintr-un amestec de scoarta de pin, radacini de ferigi si sfagnum. O alta varianata ar fi un amestec de turba si multa soarta de copac. Oricare varianta alegeti aveti grija ca solul sa fie bine drenat si sa nu se compacteze in
Fertilizare : Din aprilie pana in septembrie se fertilizeaza de doua ori pe luna cu ingrasamant lichid destinat orhideelor.
Inmultire : Se poate inmulti prin separarea plantulelor mici de la baza plantei-mama sau a pseudobulbilor si plantarea separata a acestora in acelasi tip se substrat.
Boli si daunatori : Ocazional poate fi atacata de paduchi.
Ingrijire : Asezati planta la lumina insa nu in soare direct. Udati regulat cu mici cantitati de apa sau mai degraba udati prin pulverizare pentru a crea o atmosfera umeda aproape de cea a habitatului natural. Iarna reduceti substantial udarile mentinand substratul aproape uscat. Se transplanteaza odata la 2-3 ani alegand recipiente cat mai mici, in functie de dimensiunile plantei. Astfel se inlatura pericolul unei umiditati excesive care ar duce la putrezirea rapida a plantei.
Beneficii : Planta decorativa. Dendrobium este un gen de orhidee extrem de popular preferat de colectionari datorita diversitatii de forma si culoare a diverselor specii. In plus aceste orhidee se adapteaza relativ usor conditiilor de casa putand fi crescute ca plante sezoniere. Florile dureaza aproximativ 2 luni si se pot folosi in diverse aranjamente pentru evenimente.
Alte specii : Dendrobium candidum, Dendrobium cariniferum, Dendrobium chrysanthum, Dendrobium crumenatum, Dendrobium cuthbertsonii, Dendrobium formosum, Dendrobium gibsonii, Dendrobium kingianum, Dendrobium lindleyi, Dendrobium lituiflorum, Dendrobium loddigesii, Dendrobium nobile, Dendrobium phalaenopsis, Dendrobium speciosum, Dendrobium thyrsiflorum, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :