Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Disa cardinalis (Disa )

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Disa
Specia : Disa cardinalis
Descriere : Orhidee terestra ce formeaza tuberculi subterani si stoloni.Atinge pana la 50 cm inaltime iar cand este inflorita atinge chiar si 100 cm inaltime. Frunzele, carnoase, lanceolate, au 10-30 cm lungime si sunt dispuse in rozeta. Din mijlocul acestei rozete de frunze, planta dezvolta o tija florifera lunga ce poarta pana la 20 de flori neparfumate, de 15-20 cm diametru, colorate in rosu cardinal, stralucitor.
Denumire populara : Disa
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 5 ani in conditii de sera. Poate fi crescuta la planta sezoniera in conditii de interior obisnuite.
Origine : Africa de Sud
Habitat : Regiuni tropicale
Inflorire : Mai-August
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Prefera amestecul de parti egale de turba, nisip, scoarta de copac si perlit.
Fertilizare : Se ferilizeaza lunar, din primavara pana toamna cu ingrasamant lichid special pentru orhidee.
Inmultire : Poate fi inmultita prin plantarea semintelor care pot fi culese sau achizitionate din comert. Aceasta metoda este destul de laborioasa si este finalizata cu succes numai in conditii speciale de sera si numai in cazul unei bune experiente. Mai la indemana este metoda de separare a tuberculilor si plantarea separata a acestora in acelasi tip de substrat ca al plantei-mama.
Boli si daunatori : Ca orice orhidee este in primul rand sensibila la umiditatea excesiva care duce la putrezirea rapida a radacinilor. Printre daunatorii acestui gen sunt inclusi paduchii si acarienii.
Ingrijire : Alegeti cu grija locul unde asezati aceasta orhidee fiind in topul pretentioaselor in ce priveste lumina. Asadar, asezati ghiveciul intr-un loc ferit de curenti reci, directi, de vant si, mai ales de soare direct. Orhideele din genul Disa prefera mult mai mult umbra decat lumina intensa. Udati vara odata la 3-4 zile cu cantitati mici de apa si scurgeti intotdeauna surplusul din farfuria ghiveciului. Asigurati-va ca recipientul are destule gauri de scurgere a apei. Iarna reduceti udarile lasand substratul sa se usuce aproape complet inainte de a uda. In functie de ritmul de dezvoltare al plantei, transplantati odata la 2-3 ani sau chiar anual, daca este cazul. Manipulati radacinile cu grija si nu alegeti recipiente prea mari. Pentru a reda atmosfera umeda din mediul natural, asezati ghiveciul pe pat de pietris umed si pulverizati dimineata frunzele cand temperatura creste.
Beneficii : Planta decorativa. La fel ca restul orhideelor si cele din genul Disa uimesc in primul rand prin frumusetea si persistenta florilor.
Alte specii : Disa alticola, Disa aristata, Disa aurata, Disa barbata, Disa baurii, Disa bracteata, Disa brevipetala, Disa caulescens, Disa cernua, Disa cornuta, Disa densiflora, Disa draconis, Disa elegans, Disa fasciata, Disa fragrans, Disa gladioliflora, Disa harveyana, Disa intermedia, Disa miniata, Disa minor, Disa neglecta, Disa obtusa, Disa ophrydea, Disa ovalifolia, Disa patula, Disa physodes, Disa purpurascens, Disa sagittalis, Disa stairsii, Disa tripetaloides, Disa uniflora, Disa venosa, Disa walteri, Disa zombica, etc.