';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Enciclia (Encyclia chimborazoensis)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Encyclia chimborazoensis (Enciclia)


Encyclia chimborazoensis (Enciclia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Encyclia
Specia : Encyclia chimborazoensis


Descriere : Orhidee epifita ce poate atinge pana la 150 cm inaltime. Este prevazuta cu pseudobulbi carnosi care genereaza frunze netede de forma unor panglici,lungi de 20-40 cm, colorate in verde crud. Florile de culoare violet deschis grupate in inflorescente sunt parfumate si au labelul proeminent orientat in sus.

Denumire populara : Enciclia
Sinonime : Anacheilium fragrans, Encyclia fragrans, Epidendrum cochleatum, Epidendrum lineatum, Epidendrum vaginatum, Epidendrum chimborazoense, Prosthechea chimborazoensis, Anacheilium chimborazoense, Prosthechea fragrans
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 5 ani in conditii de sera. Poate fi crescuta la planta sezoniera in conditii de interior obisnuite.
Origine : America tropicala
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera amestecul din pari egale de scoarta de pin, polistiren si vermiculit. Asigurati un bun drenaj solului.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar, din primavara pana toamna cu ingrasamant lichid special pentru orhidee.
Inmultire : Se inmulteste relativ usor prin divizarea tufelor si plantarea separat a acestora. Aceasta operatiune poate fi efectuata, primavara odata cu transplantarea.
Boli si daunatori : Ca orice orhidee este in primul rand sensibila la umiditatea excesiva care duce la putrezirea rapida a radacinilor. Printre daunatorii acestui gen sunt inclusi paduchii.
Ingrijire : Udati vara odata la 3-4 zile cu cantitati mici de apa si scurgeti intotdeauna surplusul din farfuria ghiveciului. Asigurati-va ca recipientul are destule gauri de scurgere a apei. Iarna reduceti udarile lasand substratul sa se usuce aproape complet inainte de a uda. In functie de ritmul de dezvoltare al plantei, transplantati odata la 2-3 ani sau chiar anual, daca este cazul. In zilele caniculare pulverizati frunzele, dimineata si seara.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. In plus acestea persista timp de o luna si sunt parfumate. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Encyclia adenocaula, Encyclia alata, Encyclia amanda, Encyclia ambigua, Encyclia amicta, Encyclia bracteata, Encyclia ceratistes, Encyclia citrina, Encyclia cochleata, Encyclia cordigera, Encyclia cyperifolia, Encyclia diurna, Encyclia flava, Encyclia gracilis, Encyclia hanburii, Encyclia incumbens, Encyclia kautzkii, Encyclia longifolia, Encyclia oncidioides, Encyclia plicata, Encyclia pyriformis, Encyclia remotiflora, Encyclia tampensis, Encyclia withneri, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :