';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Episcia (EPISCIA CUPREATA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Episcia cupreata (Episcia)


Episcia cupreata (Episcia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Gesneriaceae
Genul : Episcia
Specia : Episcia cupreata


Descriere : Planta inrudita cu violetele africane, de pana la 50 cm inaltime, cu port tarator sau drept ce apare sub forma unor tufe. Frunzele ovale, pufoase, prezinta o retea de striatii argintii de-a lungul nervurilor si au culoarea verde cu marginile mai inchise. Florile neparfumate sunt de culoare rosie cu interiorul galben si au forma unor clopotei mici cu marginile franjurate.

Denumire populara : Episcia
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena, in sera sau in habitatul natural, anuala in interior.
Origine : Brzilia, Venezuela, Columbia.
Habitat : Regiuni tropicale din America Centrala si de Sud.
Inflorire : Primavara pana toamna
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de parti egale de pamant de ericacee, mranita si turba.
Fertilizare : Din aprilie pana in octombrie se aplica, bilunar, un ingrasamant diluat pentru plante florifere.
Inmultire : Înmulțirea se poate realiza prin divizarea tufei si butasirea vârfurilor de lăstari de 6-8 cm, care se plantează într-un amestec de turbă cu nisip, într-un spațiu cu umiditate mare și cu o temperatură ridicată (20-23°C), pentru înrădăcinare. De asemenea, înmulțirea se poate realiza și prin semințe.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de afide, cosenile sau musculite albe. Dacă nu are un drenaj foarte bun, planta poate fi afectată de mucegai, care duce la putrezirea rădăcinilor și la moartea plantei.
Ingrijire : Planta apreciaza spatiile luminoase, dar vara trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Tolereaza destul de bine si semiumbra, dar in aceasta situatie nu mai infloreste. Pentru o dezvoltare armonioasă are nevoie de umiditate, trebuind să fie udată cu regularitate în perioadele calde si sa-i fie zilnic crescuta umiditatea cu ajutorul unui umidificator electric. Iarna însă, solul nu trebuie udat prea mult și se recomandă să fie lăsat să se usuce ușor între udări. Se transplanteaza la fiecare 2 ani, primavara in vase largi si adanci.
Beneficii : Decorativa, deosebita, daca i se respecta cerintele in privinta umiditatii atmosferice si a solului este o planta relativ usor de ingrijit.
Alte specii : Episcia reptans, Episcia lilacina, etc.Alte plante din familia "Gesneriaceae" :