';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Eugenia (Eugenia uniflora)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Eugenia uniflora (Eugenia)


Eugenia uniflora (Eugenia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Myrtales
Familia : Myrtaceae
Genul : Eugenia
Specia : Eugenia uniflora


Descriere : Arbore ramificat ce atinge o inaltime de pana la 10 metri in habitatul natural si pana la 50 cm sub forma de bonsai. Prezinta scoarta care se descuameaza in timp. Frunzele, de 4 cm lungime sunt persistente, lucioase, ascutite la varf, colorate initial in galben si apoi in verde. La extremitatile ramurilor, apar florile mici, albe, parfumate. Fructele, de 2 cm in diametru sunt rosii si bogate in vitamina C.

Denumire populara : Eugenia
Tipul plantei : Arbore
Durata de viata : Peste 50 de ani
Origine : America tropicala
Habitat : Regiuni tropicale din America. Poate fi crescuta ca planta de interior, inclusiv sub forma de bonsai.
Inflorire : Iulie- August
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina si mranita la care se adauga 10% nisip de rau pentru un bun drenaj.
Fertilizare : Se fertilizeaza din primavara pana toamna, lunar cu ingrasamant specific plantelor decorative prin flori. Ca bonsai se trateaza doar primavara si toamna odata pe luna cu ingrasamant destinat bonsailor.
Inmultire : Inmultirea se realizeaza prin butasi laterali, primavara dar este destul de dificila. Insamantarea este rezervata doar profesionistilor.
Boli si daunatori : Musculitele-albe pot apare destul de rar.
Ingrijire : Prefera lumina intensa dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui in zilele caniculare. Se uda saptamanal vara fara sa se exagereze. Pamantul se lasa sa se usuce usor inainte de urmatoarea udare. Se pulverizeaza zilnic frunzele dimineata cu apa. Iarna se uda putin, numai atunci cand substratul este bine uscat. Se transplanteaza la 2-3 ani, primavara si anual se surfateaza ghiveciul. Bonsaii se cultiva in vase putin adanci, specifice, de preferinta rotunde.
Beneficii : Planta decorativa, cu port deosebit mai ales sub forma de bonsai. Prezinta flori parfumate care dau nastere unor fructe cu un continut ridicat de vitamina C. Acestea sunt folosite in industria alimentara pentru aromatizarea dulceturilor, siropurilor, jeleurilor, etc.
Alte specii : Eugenia aggregata, Eugenia bimarginata, Eugenia brasiliensis, Eugenia caryophyllata, Eugenia dysenterica, Eugenia foetida, Eugenia jambolana, Eugenia luschnathiana, Eugenia malaceensis, Eugenia orbiculata, Eugenia pluriflora, Eugenia punicifolia, Eugenia stipitata, Eugenia uruguayensis, Eugenia uvalha, Eugenia zeyheri, etc.Alte plante din familia "Myrtaceae" :