Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Phalaenopsis manii (Faleno)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Phalaenopsis
Specia : Phalaenopsis manii
Descriere : Orhidee epifite sau litofite de pana la 50 cm inaltime si pana la 30 cm latime, care nu formeaza nici rizom nici pseudobulbi ci o tulpina principala cu crestere continua (orhidee monopodiale). Frunzele de forma liniara, persistente, plate si lucioase sunt colorate uniform in verde sau prezinta mici pete. Ele se suprapun la baza formand o rozeta din care apar tijele florale si radacinile aeriene. Primavara apare o tulpina florifera, adesea arcuita ce poarta zeci de flori, neparfumate, cerate de 3-6 cm diametru fiecare, care persista pana la 6 luni. Culoarea variaza de la alb,violet, portocaliu, galben si toate nuantele de roz in functie de specie. In cazul Phalaenopsis manii acestea sunt colorate in auriu du diverse pete sau dungi de culoare brun. Sepalele si petalele laterale sunt asemanatoare si adesea prevazute cu diverse ornamentatii (pete, dungi, puncte, etc).
Denumire populara : Faleno
Sinonime : Doritis manii, Grafia manii, Kingidium manii, Kingiella manii, Polychilos manii, Polystylus manii, Staurites manii, Stauroglottis manii, Synadena manii.
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 10 ani in conditii de sera si 3-7ani in conditii obisnuite de apartament.
Origine : Asia de Sud-Est
Habitat : Tropical
Inflorire : Primavara-vara
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, turba fibroasa si carbune de lemn.
Fertilizare : Se fertilizeaza din martie pana in septembrie, la fiecare 15 zile cu ingrasamant lichid destinat orhideelor care necesita dilutie 1/2.
Inmultire : Se inmulteste relativ usor prin plantarea separata a micilor plantute care se formeaza pe tulpina florala.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Atmosfera inchisa, neaerisita determina aparitia putregaiului umed.
Ingrijire : Necesita udata la 3-4 zile pe timpul sezonului cald. In perioada octombrie-februarie udarea se va face la 7-8 zile sau mai rar. Atentie cand udati ca apa sa nu patrunda in mijlocul rozetei de frunze, determinand putrezirea lor. Se transplanteaza la 2-3 ani numai daca este absolut necesar, manipuland cu mare grija radacinile extrem de fragile. De asemeni in cazul unei infloriri abundente puteti sprijini cu araci tulpina florifera pentru a evita ruperea ei. Ghiveciul se aseaza obligatoriu pe un pat de pietris care sa mentina umiditatea constanta. La fel de importanta este o buna aerisire a incaperii in care se tine planta.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Phalaenopsis amabilis, Phalaenopsis bastianii, Phalaenopsis braceana, Phalaenopsis equestris, Phalaenopsis gigantea, Phalaenopsis lobbii, Phalaenopsis modesta, Phalaenopsis modesta, Phalaenopsis violacea, etc.