';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Figuier tropical (Ficus retusa)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera F » Ficus retusa (Figuier tropical)


Ficus retusa (Figuier tropical)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Rosales
Familia : Moraceae
Genul : Ficus
Specia : Ficus retusa


Descriere : Arbore tropical, ramificat, cu radacini aeriene, care atinge maximum 80 cm sub forma de bonsai. Frunzele, de 3-7 cm lungime sunt persistente, alungite, de culoare verde- inchis.

Denumire populara : Figuier tropical
Sinonime : Ficus microcarpa var. nitida
Tipul plantei : Arbore
Durata de viata : Peste 100 de ani.
Origine : Regiuni tropicale si subtropicale precum: Africa, Sudul Asiei, Australia.
Habitat : Paduri tropicale, poate fi crescuta ca planta de interior inclusiv, sub forma de bonsai.
Inflorire : Nu infloreste decat in mediul natural.
Temperatura : 16-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Substratul trebuie sa fie humos, bogat in substante nutritive, cu o usoara reactie acida. Este indicat un amestec din parti egale de pamant de gradina, pamant de ericacee, mranita de scoarta si nisip de rau.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar primavara si toamna cu ingrasamant destinat plantelor decorative prin frunze, daca este crescut ca atare, sau bonsailor in cazul in care il cresteti sub aceasta forma.
Inmultire : Pentru inmultire se practica butasirea, primavara, sau marcotajul aerian.
Boli si daunatori : Poate fi atacat de cosenile si tripsi.
Ingrijire : Se aseaza in plin soare cu exceptia zilelor caniculare. Vara se pot scoate in gradina asigurandu-se o usoara umbrire. Vara se uda saptamanal si se pulverizeaza si de doua ori pe zi frunzele cu apa, atunci cand aerul este foarte uscat. Iarna udatul se reduce la 2 saptamani, in functie de umiditatea atmosferica. Excesul de lumina, temperatura si umiditate sau curenti de aer, determina stagnari in crestere. Se transplanteaza la 2 ani, primavara, folosindu-se pentru bonsai vase ceramice, patrate si putin adanci.
Beneficii : Planta ornamentala, nepretentioasa chiar si cand este crescuta ca bonsai.
Alte specii : Ficus aguaraguensis, Ficus amazonica, Ficus americana, Ficus aurea, Ficus benghalensis, Ficus benjamina, Ficus cordata, Ficus cyclophylla, Ficus drupacea, Ficus elastica, Ficus greiffiana, Ficus hebetifolia, Ficus hirsuta, Ficus insipida, Ficus lyrata, Ficus macrophylla, Ficus maxima, Ficus obliqua, Ficus pumila, Ficus tinctoria, Ficus velutina, Ficus ursina, Ficus watkinsiana, etc.Alte plante din familia "Moraceae" :