Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Tillandsia cyanea (Fiica aerului)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Tillandsia
Specia : Tillandsia cyanea
Descriere : Bromeliacee epifita sau terestra, vivace, ce atinge pana la 75 cm inaltime si pana la 50 cm latime. Frunzele fine, partial solzoase sunt liniare, aspre, semiinaltate si colorate in verde inchis. Sunt asezate in rozeta specifica bromeliaceelor. Florile neparfumate, au forma tubulara si sunt grupate in spice aplatizate purtate de o tulpina florala scurta. Sunt evidentiate de bracteele colorate intens in roz sau violet, destul de longevive.
Denumire populara : Fiica aerului
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Traieste aproximativ 3-5 ani pana la inflorire. Dupa cateva luni dupa inflorire planta moare.
Origine : America tropicala si subtropicala.
Habitat : Tropical
Inflorire : Sfarsitul primaverii si inceputul toamnei.
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de turba fibroasa, nisip grosier, mranita de frunze si scoarta.
Fertilizare : Aplicati la fiecare 2 saptamani ingrasamant lichid adecvat in apa de udare. Stropiti-i saptamanal frunzele cu apa in care adaugati ingrasamant special pentru frunze.
Inmultire : Se poate inmulti prin seminte sau separarea lastarilor aparuti la baza plantei mama atunci cand acestia au minim 8 cm inaltime. Lastarii se planteaza separat in acelasi tip de compost si se tin la caldura si lumina filtrata. Vor inflori dupa aproximativ 2-3 ani. Semintele germineaza daca sunt asezate intr-un amestec de turba cu pietris, si se mentin la 18°C si lumina intensa.
Boli si daunatori : Planta putrezeste destul de repede in conditii de umiditate excesiva mai ales in sezonul rece. Daca aerul este foarte uscat determina uscarea varfurilor frunzelor. Planta poate fi atacata si de cosenilele fainoase.
Ingrijire : Prefera lumina puternica, dar indirecta. Are nevoie de o temperaturi medii, 10-18°C noaptea si minim 20°C ziua. Formele epifite nu se uda dar se vaporizeaza. Cele cultivate in ghiveci se uda saptamanal vara si se pulverizeaza zilnic frunzele cu apa la temperatura camerei. Daca temperatura este mai scazuta iarna, tineti-le aproape fara apa. Se transplanteaza la 2-3 ani numai daca ghiveciul devine neincapator si nu permite dezvoltarea optima a radacinilor. O perioada de rapaus vegetativ iarna este binevenita.
Beneficii : Planta decorativa prin inflorescentele sale. Nepretentioasa, cu ritm de crestere lent. Pentru sporirea efectului decorativ cresteti planta ca epifita pe scoarta unui arbust de interior. Poate fi cultivata si in terarii.
Alte specii : Tillandsia anceps, Tillandsia aurea, Tillandsia cacticola, Tillandsia cornuta, Tillandsia dodsonii, Tillandsia hamaleana, Tillandsia humilis, Tillandsia kirschnekii, Tillandsia laxissima, Tillandsia marconae, Tillandsia narthecioides, Tillandsia peiranoi, Tillandsia porongoensis, Tillandsia scaligera, Tillandsia schunkei, Tillandsia straminea, Tillandsia triglochinoides, Tillandsia wagneriana, etc.