';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Flacara eterna (CALATHEA CROCATA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Calathea crocata (Flacara eterna)


Calathea crocata (Flacara eterna)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Zingiberales
Familia : Marantaceae
Genul : Calathea
Specia : Calathea crocata


Descriere : Planta tropicala, erbacee, de pana la 75 cm inaltime, cu frunze mari ovale, de culoare verde inchis, lucioase si asezate in rozeta. La unele specii frunzele au nervuri proeminente si colorate diferit fata de restul frunzei. Inflorescentele sunt globulare, neparfumate, colorate in portocaliu sau rosu si au forma ascutita, astfel incat, par a fi niste mici torte in flacari.

Denumire populara : Flacara eterna
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena in habitatul natural, cu sere de culturi si in interioare 5-8 ani.
Origine : Brazilia
Habitat : Regiuni tropicale, se adapteaza desi destul de greu si la alt tip de clima putand fi comercializata si crecuta in ghivece .
Inflorire : Martie-Aprilie
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Substratul trebuie sa dreneze usor apa si sa contina turba si putin pamant de frunze.
Fertilizare : Primavara si vara de administreaza odata la doua saptamani ingrasamant lichid pentru plante florifere in cantitate injumatatita fata de cea recomandata.
Inmultire : Se inmulteste dupa perioada de inflorire prin divizarea tufei. Fiecare diviziune se planteaza apoi in ghivece.
Boli si daunatori : In lipsa umiditatii este atacata de paianjenii rosii.
Ingrijire : Planta necesita amplasarea in locuri umbroase, cu umiditate atmosferica. Calathea are nevoie in timpul verii de caldura moderata si udare abundenta, iar iarna temperatura incaperii nu trebuie sa scada sub 15C. De asemenea e important sa fie ferita de curentii de aer (altfel isi va pierde frunzele). In verile caniculare planta necesita pulverizarea sau stergerea frunzelor cu apa dedurizata chiar si de doua ori pe zi. Transplantarea se face primavara odata cu divizarea tufei.
Beneficii : Decorativa, desi putin pretentioasa se dezvolta foarte bine daca ii sunt indeplinite mai ales cerintele legate de umiditatea atmosferica fiind la origine o planta tropicala.
Alte specii : Calathea albertii, Calathea lancifolia, Calathea loeseneri, Calathea makoyana, Calathea orbifolia, Calathea rufibarba, Calathea undulata, Calathea warscewiczii, Calathea zebrina, etc.Alte plante din familia "Marantaceae" :