';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Floarea trompeta americana, trambita, luleaua turcului (Campsis radicans)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Campsis radicans (Floarea trompeta americana, trambita, luleaua turcului)


Campsis radicans (Floarea trompeta americana, trambita, luleaua turcului)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Bignoniaceae
Genul : Campsis
Specia : Campsis radicans


Descriere : Arbust catarator, de pana la 15 metri inaltime ce prezinta radacini aeriene cu ajutorul carora se prinde de ziduri sau suporti. Frunzele lucioase, ascutite, deculoare verde crud sunt formate din 9-11 foliole cu marginile usor zimtate. Din iulie pana in septembrie, planta dezvolta inflorescente abundente de flori, sub forma unor trompete de culoare rosu, portocaliu sau galben.

Denumire populara : Floarea trompeta americana, trambita, luleaua turcului
Sinonime : Campsis bignonia, Tecoma radicans, Bignonia radicans
Tipul plantei : Agatatoare
Durata de viata : Perena
Origine : America
Habitat : Regiuni impadurite si de deal insa este cultivata ca planta de gradina in toate zonele cu climat temperat
Inflorire : Iulie- Septembrie, la 2-3 ani de la plantare
Temperatura : -15-30C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Tolereaza toate tipurile de sol insa le prefera pe cele drenate si bogate in substante nutritive. Este potrivit pamntul de gradina.
Fertilizare : Ocazional puteti ingrasa pamantulcu balegar daca devine prea saracacios si planta nu se mai dezvolta optim si nu mai infloreste abundent.
Inmultire : Se poate inmulti prin seminte plantate direct in gradina sau tinute o perioada in interior, in tavite sau ghivece, in lumina intensa si la temperaturi de 24-25C. Rasadurile se transplanteaza in gradina cand devin de 40-50 cm inaltime. Alte modalitati de inmultire includ divizarea radacinilor, butasirea si marcotajul.
Boli si daunatori : Este o planta deosebit de rezistenta atat la boli, daunatori cat si la seceta si exces de umezeala.
Ingrijire : Se poate planta oricand pe parcursul anului, fiind una dintre putinele plante care se adapteaza extrem de rapid conditiilor climatice. Locul ales trebuie sa fie usor ferit de vanturi prea puternice, insorit astfel incat planta sa poata beneficia de minim 6 ore de soare pe zi. Este o planta cu ritm rapid de dezvoltare necesitand suporti de catarare inca de la inceput. Primavara si vara aplicati taieri pentru corectarea cresterii. In zilele caniculare de vara acoperiti solul din jurul tulpinii cu scoarta de copac pentru a limita evaporarea apei. Lastarii ofiliti se taie dupa vestejire sau la inceputul primaverii pentru a stimula inflorirea.
Beneficii : Decorativa, spectaculoasa, Trompeta americana este o planta usor de ingrijit fiind rezistenta temperaturilor extreme. Este o buna alegere pentru ziduri sau garduri inalte pe care le imbraca rapid intr-o abundenta de flori stralucitoare. Planta decoreaza atat prin florile sale rosii-portocalii de forma unor trompete cat si prin frunzele elegante de un verde inchis, lucioase.
Alte specii : Campsis grandifloraAlte plante din familia "Bignoniaceae" :