';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Foaie grasa, graseta (Pinguicula agnata)
Articole



Galerie Foto



Home » Plante A-Z » Litera P » Pinguicula agnata (Foaie grasa, graseta)


Pinguicula agnata (Foaie grasa, graseta)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliophyta
Ordinul : Lamiales
Familia : Lentibulariaceae
Genul : Pinguicula
Specia : Pinguicula agnata


Descriere : Planta ierboasa, carnivora, asemanatoare la port cu primula. Rozetele de frunze ating circa 10-25cm inaltime, tulpinile florale fiind mai inalte, de circa 50-60cm. Frunzele de 5-10cm lungime, colorate in verde-galbui sunt asezate in rozeta. Ele sunt usor ondulate pe margini si acoperite cu o substanta lipicioasa cu ajutorul careia imobilizeaza insectele. Dupa prinderea lor frunzele se ruleaza incet si le digera. Primavara, din mijlocul fiecarei rozete de frunze apar tulpinile florale, subtiri ce poarta flori solitare viu colorate in alb, roz, bleu, albastru, violet, galben sau purpuriu.

Denumire populara : Foaie grasa, graseta

Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Perena in habitatul natural, 3-4 ani in sere reci sau terarii si doar cateva luni in conditii obisnuite de interior.
Origine : America Centrala si de Sud.
Habitat : Zone tropicale si subtropicale ale Americii.
Inflorire : Primavara- Vara
Temperatura : 3-23°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de sfagnum, turba fibroasa si nisip.
Fertilizare : Nu se fertilizeaza.
Inmultire : Plantare de seminte primavara (dificila) sau separarea rozetelor tinere de la baza rozetei-mama.
Boli si daunatori : In conditii de umiditate excesiva si stagnanta este atacata de putregai cenusiu, de acarieni sau paduchi.
Ingrijire : Fiind plante adaptate la luminozitatea scazuta a padurilor tropicale nu suporta soarele direct. Lumina trebuie filtrata permanent, aceste plante dezvoltandu-se mult mai bine in locuri mai degraba umbroase. Se uda putin si des astfel incat solul sa fie permanent umed, dar nu imbibat. Necesita 1-2 udari vara si o udare la 7-10 zile in anotimpul rece. Este de preferat sa folositi la udare apa de ploaie care trebuie sa fie la aceeai tempuratura cu a mediului ambiant. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie constanta, in jurul valorii de 75-80%. Necesita temperaturi scazute noaptea (de maxim 7°C) pe tot parcursul anului.
Beneficii : Planta carnivora atractiva atat prin frunzele sale groase, "echipate" pentru prinderea prazii cat si prin forma si coloritul florilor.
Alte specii : Pinguicula albida, Pinguicula gigantea, Pinguicula benedicta, Pinguicula lithophytica, Pinguicula acuminata, Pinguicula heterophylla, Pinguicula mirandae, Pinguicula conzattii, Pinguicula primuliflora, Pinguicula lusitanica, Pinguicula lippoldii, Pinguicula toldensis, Pinguicula macrophylla, Pinguicula moranensis, Pinguicula potosiensis, Pinguicula rectifolia, Pinguicula gypsicola, Pinguicula laxifolia, Pinguicula grandiflora, Pinguicula vulgaris, etc.