Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Guzmania lingulata (Guzmania)
Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Guzmania
Specia : Guzmania lingulata
Descriere : Este una dintre cele mai frecvente bromeliacee intalnite in interiorul caselor noastre. Este o planta epifita ce atinge pana la 50 cm inaltime si 50 cm latime. Frunzele sunt lungi, lanceolate, lucioase, cu varful ascutit si marginile taioase. Acestea sunt colorate in verde crud. Se suprapun la baza formand rozeta specifica bromeliaceelor. Florile sunt mici, nesemnificative colorate in alb sau crem. Sunt neparfumate. Aspectul spectaculos este dat de bracteele mari, de culoare rosie, galbena sau portocalie care formeaza o inflorescenta sub forma de palnie.
Denumire populara : Guzmania
Sinonime : Guzmania minor
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Infloreste dupa trei ani de la cultivare si mai traieste aproximativ 6-8 luni dupa aceea.
Origine : America de Sud si Centrala
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un sol usor drenabil. Indicat este amestecul din parti egale de turba, nisip si mranita de frunze.
Fertilizare : Primavara si vara se administreaza odata la 2 saptamani ingrasamant lichid pentru orhidee in apa folosita pentru udare.
Inmultire : Se realizeaza cel mai usor prin separarea si plantarea individuala a lastarilor aparuti la baza plantei-mama. Acestia se separa abia cand au 15-20cm. Este bine ca imediat dupa plantare sa li se asigure minim 25°C . O alta medoda de inmultire consta in plantarea semintelor la cald, primavara.
Boli si daunatori : Spre deosebire de celelalte bromeliacee este mai putin sensibila la excesul de umiditate. Aceasta nu inseamna ca daca apa este in permanenta in exces nu va duce la putrezirea plantei. Dintre daunatori mentionam: melci si paduchii cu scut. Lipsa fierului favorizeaza uscarea frunzelor la varfuri.
Ingrijire : Amplasati planta in fata unei ferestre cu lumina intensa dar filtrata deoarece soarele direct ii brunifica frunzele si-i decoloreaza bracteele. Se uda saptamanal, vara si odata la 10-15 zile, iarna. In sezonul cald umpleti regulat mijlocul rozetei de preferat cu apa de ploaie. Nu lasati apa sa stagneze la acest nivel daca temperatura coboara sub 15°C. In zilele caniculare pulverizati frunzele cu apa in fiecare dimineata. Evitati pe cat posibil curentii de aer mai ales in sezonul rece. Transplantarea se face primavara numai in cazul in care recipintul devine neincapator.
Beneficii : Planta decorativa prin forma deosebita si coloritul bracteelor sale. Efectul decorativ este sporit prin cultivarea ei ca planta epifita pe scoarta unor arbusti de interior.
Alte specii : Guzmania alliodora, Guzmania andreana, Guzmania apiculata, Guzmania armeniaca, Guzmania attenuata, Guzmania betancurii, Guzmania brackeana, Guzmania cabrerae, Guzmania cinnabarina, Guzmania confusa, Guzmania danielii, Guzmania formosa, Guzmania diazii, Guzmania elvallensis, Guzmania flagellata, Guzmania glaucophylla, Guzmania gracilis, Guzmania kareniae, Guzmania lemeana, Guzmania macropoda, Guzmania megastachya, Guzmania nubicola, Guzmania palustris, Guzmania rugosa, Guzmania straminea, Guzmania triangularis, Guzmania viridiflora, Guzmania xipholepis, etc.