';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Kimono (ACHIMENES)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Achimenes (Kimono)


Achimenes (Kimono)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Gesneriaceae
Genul : Achimenes
Specia : Achimenes. sp


Descriere : Planta sub forma unui semiarbust rizomatos care formeaza o tufa de pana la 75 cm inaltime si pana la 50 cm latime.Frunzele sunt ovale, opuse, pufoase, de culoare verde inchis si purpuriu pe partea inferioara. Florile neparfumate pot fi colorate in alb, violet, rosu, roz, galben si au forma unor trompete.

Denumire populara : Kimono
Sinonime : Achimenes erecta
Tipul plantei : Semiarbust
Durata de viata : Sezoniera poate fi mentinuta insa si pentru anul urmator daca se pastreaza rizomii ingropati in ladite cu nisip, in camere racoroase pe timpul iernii.
Origine : America Centrala
Habitat : Regiuni subtropicale; este crescuta cu usurinta ca planta de terasa si gradina.
Inflorire : Mai- Septembrie
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, nisip si scoarta de copac maruntita.
Fertilizare : Se fertilizeaza din primavara pana in septembrie, odata pe saptamana cu ingrasamant lichid pentru plante cu flori.
Inmultire : Prin divizarea rizomului, la sfarsitul iernii, in fragmente de cate 4-5 cm lungime. Se poate realiza si butasirea lastarilor si introducerea lor in apa pana inradacineaza dar aceasta metoda de multe ori nu da rezultatele asteptate. Planta se poate inmulti si prin seminte, dar nu infloreste decat dupa 1 an de la insamantare.
Boli si daunatori : Este extrem de sensibila la atacul paduchilor si paianjenilor rosii de aceea vara se poate aplica macar odata un insecticid cu concentratie redusa, in scop preventiv.
Ingrijire : Se dezvolta bine la soare, dar nu iubeste razele directe ale acestuia. Pamantul trebuie sa fie putin umed, deoarece excesul de apa poate produce putrezirea rizomilor. Pentru a avea o planta cu multiple ramificatii se face ciupirea varfului. Este afectata de ploaie.
Beneficii : Decorativa fiind folosita pentru decorarea pervazurilor, teraselor, gradinilor si parcurilor.
Alte specii : Achimenes cettoana, Achimenes dulcis, Achimenes grandiflora, Achimenes heterophylla, Achimenes longiflora, Achimenes patens, etc.Alte plante din familia "Gesneriaceae" :