Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Billbergia nutans (Lacrima reginei)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Billbergia
Specia : Billbergia nutans
Descriere : Este o bromeliacee rizomatoasa, vivace, persistenta, epifita sau care se dezvolta pe stanci. Atinge pana la 100 cm inaltime si latime. Formeaza rozete voluminoase, compacte. Frunzele lungi, subtiri au forma unor panglici mai mult sau mai putin rigide si aspre. Sunt colorate in verde gri. Florile mici, neparfumate, de forma tubulara, efemere sunt colorate in albastru, sau violet. Acestea sunt protejate de bractee mari rosii sau roz si formeaza o inflorescenta deseori pendenta.
Denumire populara : Lacrima reginei
Sinonime : Billbergia elegans
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Pana la 5 ani
Origine : Brazilia, Uruguay, Argentina
Habitat : Tropical
Inflorire : Pe tot parcursul anului
Temperatura : 10-25°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Substratul adecvat este format din parti egale de turba, mranita de frunze si nisip. Prefera solurile usor acide insa tolereaza bine si un sol alcalin
Fertilizare : In perioada aprilie-septembrie se fertilizeaza cu ingrasamant lichid pentru orhidee. Aplicarea se face saptamanal odata cu udarea.
Inmultire : Se inmulteste prin separarea si plantarea individuala a lastarilor care se formeaza la baza plantei-mama. Acestia nu se vor separa inainte de a ajunge la 20 cm inaltime.
Boli si daunatori : Excesul de umiditate determina brunificarea frunzelor si putrezirea rapida a plantei. Ocazional daca este nu este ingrijita adecvat poate fi atacata de cosenile si paduchi.
Ingrijire : Prefera lumina intensa care-i stimuleaza inflorirea dar nu suporta soarele direct. Se uda odata la 7-15 zile in functie de anotimp si de temperatura mediului ambiant. Se inlatura excesul de apa din tavita ghiveciului. Este o planta sensibila la uscaciunea aerului si la atmosfera inchisa, sufocanta. Aerisiti bine incaperea in care se gaseste planta si pulverizati-i zilnic cu apa frunzele in zilele calduroase. Se transplanteaza primavara numai daca tufa a devenit voluminoasa si ghiveciul este neincapator.
Beneficii : Planta exotica, deosebit de decorativa prin flori si bractee de diverse nuante. Este nepretentioasa si are un ritm de crestere rapid. Daca nu se indeparteaza primii lastari si se lasa planta sub forma unei tufe stufoase aceasta devine mai spectaculoasa in momentul infloririi. Poate fi crescuta ca planta epifita pe scoarta unor arbusti de interior.
Alte specii : Billbergia acreana, Billbergia amoena, Billbergia brachysiphon, Billbergia buchholtzii, Billbergia chiapensis, Billbergia dasilvae, Billbergia formosa, Billbergia fosteriana, Billbergia incarnata, Billbergia issingiana, Billbergia magnifica, Billbergia oxysepala, Billbergia porteana, Billbergia rupestris, Billbergia sanderiana, Billbergia stenopetala, Billbergia violacea, Billbergia zebrina,etc.