';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Lelia (Laelia tenebrosa)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera L » Laelia tenebrosa (Lelia)


Laelia tenebrosa (Lelia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Laelia
Specia : Laelia tenebrosa


Descriere : Orhidee epifite de pana la 75cm inaltime, cu pseudobulbi alungiti care genereaza 1-2 frunze persistente, in forma de panglici de 15-30cm lungime. Frunzele sunt carnoase, colorate in verde crud. Florile parfumate sunt grupate in inflorescente terminale, intens colorate in portocaliu.

Denumire populara : Lelia
Sinonime : Hadrolaelia tenebrosa, Laelia grandis var. tenebrosa, Sophronitis tenebrosa
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste cativa ani in conditii de sera. Poate fi crescuta ca planta sezoniera in conditii de interior obisnuite.
Origine : Mexic, Brazilia
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Prefera un sol usor drenabil. Indicat este amestecul din parti egale de scoarta de pin, radacini de feriga si polistiren.
Fertilizare : In perioada aprilie-octombrie, se aplica odata la doua saptamani ingrasamant lichid destinat orhideelor.
Inmultire : Se inmulteste prin separarea pseudobulbilor.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Ocazional poate fi atacata de cosenile.
Ingrijire : Atentie la sol care trebuie sa fie usor drenabil si la umiditatea atmosferica. Pe timpul verii se uda regulat la 2-3 zile iar iarna la 6-8 zile in functie de temperatura mediului ambiant. Cand umiditatea aerului este scazuta se recomanda pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa la temperatura camerei. Se recomanda un repaus hibernal cand planta nu se uda si se tine intr-o camera mai racoroasa.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Laelia albida, Laelia anceps, Laelia aurea, Laelia autumnalis, Laelia crawshayana, Laelia eyermaniana, Laelia furfuracea, Laelia gloriosa, Laelia gouldiana, Laelia heidii, Laelia lueddemanii, Laelia marginata, Laelia moyobambae, Laelia rosea, Laelia rubescens, Laelia speciosa, Laelia splendida, Laelia superbiens, Laelia undulata, Laelia weberbaueriana, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :