';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Lisiantus (EUSTOMA GRANDIFLORUM)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Eustoma grandiflorum (Lisiantus)


Eustoma grandiflorum (Lisiantus)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Gentianales
Familia : Gentianaceae
Genul : Eustoma
Specia : Eustoma grandiflorum


Descriere : Este o planta erbacee, anuala cand este cultivata, cu inaltimea de pana la 50 cm. Frunzele sunt lanceolate, netede, de culoare verde inchis, dispuse in pereche, de-o parte si de alta a tulpinii si au marimi variabile, cele de la baza plantei fiind mai mari. Florile neparfumate sunt ca niste clopotei intorsi ,simple sau duble de culori variabile de la alb la roz, mov, bleu, in functie de varietate.

Denumire populara : Lisiantus
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Bianuala in habitatul natural, anuala cand este cultivata in ghiveci sau gradina.
Origine : Mexic
Habitat : Regiuni tropicale.
Inflorire : Vara
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de pamat de gradina, turba si mranita de scoarta.
Fertilizare : Se poate aplica un ingrasamant lichid pentru plante florifere odata pe luna pentru stimularea infloririi insa acest lucru nu este obligatoriu deoarece fiind anuala si sensibila planta se arunca dupa inflorire mai ales daca este cultivata in ghiveci.
Inmultire : Semanarea semintelor primavara, metoda fiind rezervata profesionistilor.
Boli si daunatori : Este sensibila la atacul ciupercilor mai ales daca umiditaea din sol este crescuta.
Ingrijire : Este mare iubitoare de lumina, de aceea va fi tinuta pe pervazul geamului sau in exterior ,dar ferita de razele directe ale soarelui. Lipsa luminii face ca planta să aibă dificultăți în producerea de flori, numărul acestora fiind extrem de mic. Pentru a nu putrezi rădăcinile sau a nu se dezvolta ciuperci, se va evita acumularea de apă în vasul ghiveciului.
Beneficii : Este o planta foarte apreciată când vine vorba de realizarea de buchete florale, dar este cultivată și ca plantă decorativa de apartament. Eustoma este extrem de îndrăgită pentru florile sale, care au o durată de viață destul de mare și care se prezintă într-o diversitate de culori și nuanțe (alb, roz, galben și mai multe tonuri de mov). Acestea sunt alcătuite din patru petale dantelate, ce pot avea o singură culoare sau două, una dintre ele fiind albul. Există și plante hibrid cu flori duble, mult mai spectaculoase decât cele cu cupa simplă.
Alte specii : Eustoma exaltatum, Eustoma grandiflorum var. Echo, Eustoma grandiflorum var. Heidi, Eustoma grandiflorum var. Mermaid, etc.Alte plante din familia "Gentianaceae" :