';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Mimoza (ACACIA PARADOXA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Acacia paradoxa (Mimoza)


Acacia paradoxa (Mimoza)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Fabales
Familia : Fabaceae
Genul : Acacia
Specia : Acacia paradoxa


Descriere : Arbust cu tulpini spinoase, aplatizate asemanatoare frunzelor ascutite de culoare verde inchis. Florile neparfumate apar sub forma unor ciucuri de culoare galbena. In interior poate atinge pana la 100 cm inaltime.

Denumire populara : Mimoza
Sinonime : Acacia armata
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : Australia
Habitat : Regiuni tropicale calde din Kenya, Africa, Polynezia, Australia, etc
Inflorire : Aprilie- August
Temperatura : 5-20C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de turba, mranita si nisip in parti egale
Fertilizare : Vara pana in luna septembrie se administreaza ingrasamant lichid de 2 ori pe luna. Nu se fertilizeaza planta cat timp este inflorita si nici puietii mai mici de 4 luni.
Inmultire : Cea mai simpla este butasirea lastarilor in iulie-august si inradacinarea lor in sere neaerisite. Se practica si semanarea semintelor primavara acestea incoltind destul de repede.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de paiajenii rosii si de paduchi. O udare exagerata a plantei provoaca putrezirea acesteia destul de rapid.
Ingrijire : Pentru a inflori are nevoie de cel putin 5-6 ore de soare plin daca nu de un supliment de lumina artificiala. Pe timpul verii se uda de 2 ori pe saptamana iar iarna se tine in camere mai racoroase si se uda odata la 2 saptamani. Nu o stropiti cu apa pe frunze aceasta determinand patarea lor. Se transplanteaza odata la 2 ani.
Beneficii : Decorativa, deosebita mai ales daca pe timpul verii este scoasa pe terasa sau in gradina. Se poate taia si modela ca un Bonsai. Unele specii precum Acacia nilotica este recunoscuta pentru rolul sau medicinal in tratarea ejacularii premature. In Australia specia Acacia melanoxylon este folosita in industria mobilei. O alta specie Acacia farnesiana este folosita in industria parfumurilor.
Alte specii : Acacia nilotica, Acacia omalophylla, Acacia heterophylla, Acacia melanoxylon, Acacia saligna, Acacia bailayana, Acacia cultriformis, etc.Alte plante din familia "Fabaceae" :