';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Muraia (Murraya paniculata)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera M » Murraya paniculata (Muraia)


Murraya paniculata (Muraia)Increngatura : Angiosperms
Clasa : Rosids
Ordinul : Sapindales
Familia : Rutaceae
Genul : Murraya
Specia : Murraya paniculata


Descriere : Arbore cu port ramificat, deosebit de elegant. In natura atinge circa 7-10m inaltime si 50-80cm ca bonsai. Frunzele de 7-10cm lungime sunt persistente, compuse din numeroase foliole ovale. Florile apar primavara si sunt solitare, albe si parfumate. In august ele se transforma in fructe de forma unor sfere mici si rosii.

Denumire populara : Muraia
Sinonime : Chalcas exotica, Chalcas paniculata, Murraya exotica
Tipul plantei : Arbore
Durata de viata : Peste 150 de ani ca bonsai.
Origine : Asia tropicala
Habitat : Paduri tropicale, poate fi crecuta si in interior inclusiv sub forma de bonsai
Inflorire : Primavara
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant universal din comert, turba si nisip de rau.
Fertilizare : Primavara si toamna se fertilizeaza lunar cu ingrasamant pentru plante cu flori sau pentru bonsai daca este crescut sub aceasta forma.
Inmultire : Se realizeaza destul de dificil, primavara prin butasire. Butasii se inradacineaza la cald, in minisere, cu adaos de hormoni de crestere.
Boli si daunatori : Ocazional, in sezonul rece, poate fi atacata de aleurode.
Ingrijire : Are nevoie de lumina intensa, exceptand zilele caniculare, pentru a inflori abundent. Se aseaza recipientul pe pat de pietris umed, pentru o umiditate constanta si se pulverizeaza frunzele cu apa cand aerul devine uscat. Se uda la 3-7 zile, in functie de temperatura. Pamantul trebuie mentinut reavan in permanenta. Se transplanteaza anual, primavara. Sub forma de bonsai, se transplanteaza odata la 2 ani, intr-un recipient ceramic, oval sau rotund. In acest caz, odata cu transplantarea se va reduce volumul radacinilor la jumatate.
Beneficii : Specie ornamentala, oarecum pretentioasa, spectaculoasa cand este crescuta sub forma de bonsai. Florile sunt parfumate, urmate de bace rosii deosebit de decorative.
Alte specii : Murraya alata, Murraya koenigii, Murraya ovatifoliolata, Murraya stenocarpa, etc.Alte plante din familia "" :