Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Pelargonium domesticum (Muscata)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Geraniales
Familia : Geraniaceae
Genul : Pelargonium
Specia : Pelargonium domesticum
Descriere : Planta semiarbustiva, de forma unei tufe compacte ce atinge 40-60 cm in ghiveci. Frunzele sunt latite, palmate cu margini dantelate sau franjurate. Florile grupate in inflorescente bogate, de pana la 10 flori, pot fi simple, batute, colorate intens in alb, rosu, roz sau in mai multe culori.
Denumire populara : Muscata
Sinonime : Pelargonium hortorum, Pelargonium zonale
Tipul plantei : Semiarbust
Durata de viata : Perena
Origine : Africa de sud.
Habitat : Planta nativa din zonele africane, unde creste spontan, in anul 1700 a ajuns in Europa ca planta ornamentala, cultivata.
Inflorire : Mai- Octombrie
Temperatura : 2-25°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : In comert exista mranita speciala pentru muscate
Fertilizare : Din aprilie si pana in august se administreaza lunar ingrasamant lichid pentru muscate sau pentru plante cu flori. Atentie insa la radacinile foarte sensibile si diluati doza la jumatate fata de cea recomandata pe ambalaj. Nu aplicati niciodata ingrasamant decat pe o mranita in prealabil umezita altfel riscati sa ardeti radacinile plantei.
Inmultire : Se pot inmulti prin plantarea semintelor, in februarie sau prin inradacinarea butasilor fara flori, din august pana in septembrie. Butasii se pun la inradacinat in apa, sau direct in mranita in loc insorit si calduros.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de mustele-albe sau de putregaiuri si rugina frunzelor in special in perioadele de uscaciune prelungita. Udati regulat planta cu cantitati mici de apa.
Ingrijire : Ideale pentru muscate sunt ferestrele sau balcoanele cu expozitie sudica. Umbra le diminueaza capacitatea de inflorire. Prefera o umiditate atmosferica de maxim 50%, insa pulverizarea frunzelor duce la patarea acestora. Se uda atunci cand stratul superficial de mranita se usuca. Nu lasati apa sa balteasca si asigurati-va ca ghiveciul are suficiente gauri de scurgere a apei. Pe timpul ierii muscatele intra intr-un usor repaus preferand camerele racoroase si bine aerisite. Puteti transplanta anual muscata preferata insa este recomandabila mai degraba o innoire prin butasire, intrucat odata ce imbatranesc nu mai infloresc. Primavara muscatele se taie puternic, pana la 15-20 cm iar pe parcursul verii se scurteaza permanent lastarii crescuti dezordonat.
Beneficii : Este o planta ornamentala, cu numerosi hibrizi care uimesc prin forma si culoarea florilor. Destul de rezistenta nu necesita o ingrijire laborioasa dezvoltandu-se optim si inflorind, in interval larg de temperatura. Daca sunt crescute in conditii de sera, muscatele infloresc frumos si pe timpul iernii.
Alte specii : Pelargonium cotyledonis, Pelargonium drummondii, Pelargonium graveolens, Pelargonium insularis, Pelargonium littorale, Pelargonium radens, Pelargonium scabrum, Pelargonium sidoides, Pelargonium triste, etc.