';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Neoregelia (Neoregelia carolinae)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera N » Neoregelia carolinae (Neoregelia)


Neoregelia carolinae (Neoregelia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Neoregelia
Specia : Neoregelia carolinae


Descriere : Bromeliacee epifita intalnita in padurile tropicale ale Americii de sud. Are o inaltime de pana la 75 cm si o latime pana la 150 cm. Frunzele in forma de panglici ating 30-150cm lungime. Ele pot fi de culoae verde inchis sau bicolore si formeaza o rozeta in forma de stea sau de palnie, bine etalata. Florile formeaza o inflorescenta scurta, mai mult plata, cu bractee de culoare rosie. Florile sunt neparfumate si dureaza o singura noapte.

Denumire populara : Neoregelia
Sinonime : Aregelia carolinae
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Planta traieste 2-3 ani, infloreste dupa care moare.
Origine : America de Sud
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un sol usor drenabil. Indicat este amestecul din parti egale de turba, nisip si mranita de frunze.
Fertilizare : Se fertilizeaza de la inceputul primaverii pana toamna tarziu cu ingrasamant lichid pentru orhidee administrat odata la 2 saptamani.
Inmultire : Se realizeaza cel mai usor prin separarea si plantarea individuala a lastarilor aparuti la baza plantei-mama. Acestia se separa abia cand au 15-20cm. Este bine ca imediat dupa plantare sa li se asigure minim 25C . O alta medoda de inmultire consta in plantarea semintelor la cald, primavara.
Boli si daunatori : In cazul temperaturilor scazute si a umiditatii excesive planta este atacata de putregai.
Ingrijire : Prefera lumina puternica. Asezati planta in fata unei ferestre orientate spre sud insa protejati-o de soarele direct vara. Se uda de doua ori pe saptamana var si odata la 10-15 zile pe timpul iernii. Vara pulverizati zilnic frunzele, dimineata cu apa la temperatura camerei. Umpleti interiorul rozetei de frunze cu apa de ploaie si reumpleti dupa 2-3 zile de la terminarea ei.
Beneficii : Planta decorativa prin frunze si inflorescenta. Este una dintre cele mai rezistente bromelicee la uscaciune si lumina ceea ce o face destul de usor de cultivat chiar pe verande sau in gradina, in anotimpul calduros.
Alte specii : Neoregelia amandae, Neoregelia atroviridifolia, Neoregelia carinata, Neoregelia crispata, Neoregelia farinosa, Neoregelia guttata, Neoregelia lactea, Neoregelia margaretae, Neoregelia nivea, Neoregelia pendula, Neoregelia rosea, Neoregelia tarapotoensis, etc.Alte plante din familia "Bromeliaceae" :