Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Nepenthes sp. (Nepentes)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Caryophyllales
Familia : Nepenthaceae
Genul : Nepenthes
Specia : Nepenthes sp.
Descriere : Genul Nephentes cuprinde circa 70 de specii de plante carnivore, terestre, agatatoare sau epifite care au drept caracteristica prezenta unor urne mari de forma unor ulcioare, la extremitatea frunzelor. In habitatul natural unele specii ating 20 metri inaltime, in ghivechi depasesc destul de rar 50 de cm. Frunzele de culoare verde-crud, au nervura principala prelungita cu un fel de carcel ce poarta o urna-capcana de forma unui ulcior. Aceasta este prevazuta cu un opercul (capacel) si are gura prevazuta cu numeroase excrescente, ca niste dinti ce impiedica victimele sa se elibereze. Sub fiecare dinte exista o glanda nectarifera ce secreta nectar. Insectele si animalele atrase de culorile capcanelor si de nectar aluneca prin gura capcanei pana la baza unde de obicei exista apa de ploaie in amestec cu un lichid digestiv. Datorita acestui lichid, speciile de Nepenthes sunt singurele carnivore care pot descompune si chitine, o substanta practic indestructibila. Primavara si vara, plantele dezvolta inflorescente de flori cu patru seoale si lipsite de petale. Florile de Nepenthes sunt dioice, adica florile mascule si cele femele cresc pe indivizi diferiti.
Denumire populara : Nepentes
Sinonime : Anurosperma sp, Bandura sp, Phyllamphora sp.
Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Peren in habitatul natural, 3-4 ani pe o veranda cu temperatura si umiditate atmosferica adecvate.
Origine : China, Indonesia, Malaysia, India, Madagascar, Insulele Seychelle, Noua Caledonie, Sri Lanka, etc.
Habitat : Speciile de Nepenthes se dezvolta pe soluri de padure, pe stanci, pe arbori sau pe nisipurile litoralurilor. Majoritatea speciilor prefera un climat permanent umed, insa exista si specii care suporta alternantele de climat umed cu cel uscat, secetos.
Inflorire : Primavara- Vara
Temperatura : 5-25°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de turba, vermiculit si nisip. Nepenthes isi poate fixa radacinile pe scoarta arborilor, ducand o viata epifita.
Fertilizare : Planta rezista in general foarte bine fara a fi fertilizata mai ales daca are hrana din abundenta sau daca este epifita. In lipsa acestor factori se poate fertiliza lunar, primavara si vara si odata la 2 luni, iarna, cu un ingrasamant lichid destinat orhideelor.
Inmultire : Inmultirea se poate realiza, primavara si vara prin marcotaj aerian sau, mai simplu, prin prelevarea butasilor de lastari. Acestia se tin la o umiditate crescuta si la 20-23°C, in minisere, pentru o inradacinare sigura.
Boli si daunatori : Planta poate fi atacata de putregai cenusiu in conditiile unei umiditati excesive a aerului sau substratului. Ocazional, tot ca o consecinta a conditiilor deficitare, pot apare cosenilele sau paduchii.
Ingrijire : Pentru a-si dezvolta si colora adecvat ulcioarele-capcana, au nevoie de lumina permanenta si neaparat filtrata, pe tot parcursul anului. Sunt extrem de sensibile la uscaciunea atmosferica de aceea nu rezista decat cateva luni in conditiile obisnuite de interior. Pentru o dezvoltare optima si o viata mai lunga se cultiva pe o veranda sau intr-o sera cu temperatura si mai ales umiditate adecvata care trebuie mentinuta permanenta la 80-90%. Daca temperatura depaseste 28°C, planta necesita pulverizari cu apa de ploaie. Substratul se uda astfel incat sa fie permanent umed insa fara excese. Se inlatura apa din farfurioara, obligatoriu dupa fiecare udare. Udati la 3 zile vara si saptamanal sau chiar la 2 saptamani, iarna, in fuctie de temperatura si umiditatea de care beneficiaza planta. Se transplanteaza primavara, anual sau odata la doi ani in functie de ritmul de dezvoltare. Se folosesc recipiente mai mult adanci decat largi. In timpul sezonului rece planta nu necesita repaus, insa este recomandat sa scadeti putin umiditatea substratului prin reducerea frecventei si cantitatii udarilor.
Beneficii : Este cu siguranta, cea mai spectaculoasa carnivora, si cea mai adaptata, reusind in habitatul natural sa captureze chiar si animale de dimensiunea unui sobolan. Genul Nepenthes cuprinde pe langa cele circa 70 de specii si numerosi hibrizi care fascineaza prin coloritul si lungimea urnelor sub forma de ulcioare care depasesc uneori si 20cm.
Alte specii : Nepenthes adnata, Nepenthes albomarginata, Nepenthes benstonei, Nepenthes campanulata, Nepenthes chaniana, Nepenthes danseri, Nepenthes densiflora, Nepenthes distillatoria, Nepenthes fusca, Nepenthes gracilis, Nepenthes hispida, Nepenthes insignis, Nepenthes jacquelineae, Nepenthes klossii, Nepenthes longifolia, Nepenthes madagascariensis, Nepenthes maxima, Nepenthes northiana, Nepenthes ovata, Nepenthes paniculata, Nepenthes rigidifolia, Nepenthes sanguinea, Nepenthes talangensis, Nepenthes truncata, Nepenthes ventricosa, Nepenthes xiphioides, etc.