';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Nidularium (Nidularium innocentii)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera N » Nidularium innocentii (Nidularium)


Nidularium innocentii (Nidularium)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Nidularium
Specia : Nidularium innocentii


Descriere : Bromeliacee vivace, epifita care formeaza o rozeta complet etalata. Seamana destul de mult cu Neoregelia insa difera prin aspectul inflorescentei care apare din centrul rozetei. Atinge pana la 100 cm inaltime si pana la 120 cm in latime. Frunzele sunt coriacee, lucioase, sub forma de panglici. Au marginile dintate si pot fi colorate uniform in verde crud sau pot fi prevazute cu dungi sau pete. In mijlocul rozetei de frunze se dezvolta inflorescenta in forma de spic, cu flori mici, neparfumate, de culoare rosie sau alb. Acestea sunt puse in evidenta de bractee puternic colorate.

Denumire populara : Nidularium
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Aproximativ 3-4 ani; planta moare la cateva luni dupa inflorire.
Origine : Brazilia
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de turba fibroasa, nisip grosier, mranita de frunze si scoarta.
Fertilizare : Aplicati la fiecare 2 saptamani ingrasamant lichid adecvat in apa de udare. Stropiti-i saptamanal frunzele cu apa in care adaugati ingrasamant special pentru frunze.
Inmultire : Se inmulteste prin separarea lastarilor aparuti la baza plantei-mama atunci cand acestia ating 15 cm inaltime. Lastarii trebuie taiati cat mai aproape de puntul de insertie de pe tulpina plantei mature. Dupa desprindere se planteaza separat si se tin la caldura insa feriti de soarele direct. Dupa aproximativ 3 ani vor inflori. O alta medoda este cea de insamantare efectuata optim in aprilie-mai insa aceasta este destul de complicata. Incoltirea se produce in aproximativ o luna.
Boli si daunatori : Planta putrezeste destul de repede in conditii de umiditate excesiva mai ales in sezonul rece. Daca aerul este foarte uscat determina uscarea varfurilor frunzelor. Planta poate fi atacata si de cosenilele fainoase.
Ingrijire : Lumina trebuie sa fie destul de puternica pentru ca frunzele cu dungi sau cele colorate sa nu se inverzeasca. Feriti insa planta de soarele direct mai ales pe timpul verii. Udati putin dar regulat si umpleti lunar palnia din mijlocul rozetei de frunze cu apa de ploaie. Pulverizati saptamanal dimineata frunzele cu apa la temperatura camerei in care ati adaugat ingrasamant foliar. Reduceti udarile pe timpul iernii. Indepartati planta de sursele artificiale de caldura care-i usuca frunzele. Asezati ghiveciul pe un strat de muschi mentinut umed in permanenta. Un umidificator electric este ideal pentru posesorii unei asemenea plante.
Beneficii : Planta decorativa, spectaculoasa prin frunze si inflorescente. Are un ritm de crestere destul de lent si este o planta usor pretentioasa. Prefera soarele filtrat si o umiditate atmosferica crescuta.
Alte specii : Nidularium albiflorum, Nidularium amazonicum, Nidularium apiculatum, Nidularium corallinum, Nidularium fradense, Nidularium fulgens, Nidularium itatiaiae, Nidularium krisgreeniae, Nidularium organense, Nidularium purpureum, Nidularium serratum, Nidularium viridipetalum, etc.



Alte plante din familia "Bromeliaceae" :