';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Odontioda (Odontioda hybrid)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera O » Odontioda hybrid (Odontioda)


Odontioda hybrid (Odontioda)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Odontioda
Specia : Odontioda hybrid


Descriere : Orhidee considerate hibrizi intre Odontoglossum si Cachlioda, de pana la 50cm inaltime si pana la 30cm latime, cu pseudobulbi ovoizi din care pornesc doua frunze liniare, carnoase colorate in verde crud. Florile parfumate sunt grupate in ciorchini cu pedunculi lungi si arcuiti cu cate 10-12 flori de 6-8 cm fiecare. Au sepalele si petalele colorate in violet sau rosu cu labelul patat in brun-galbui.

Denumire populara : Odontioda
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 10 ani in conditii de sera si sezoniera in conditii obisnuite de apartament.
Origine : America Centrala si de Sud.
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-20C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, nisip, turba si perlit.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar pe tot parcursul anului cu ingrasamant specific orhideelor diluat 1/3.
Inmultire : Se relizeaza primavara cu ocazia transplantarii prin divizarea tufelor insa numai a celor mari.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Poate fi atacata de paduchi si afide.
Ingrijire : Pe timpul verii se uda regulat la 2-3 zile iar iarna la 6-8 zile in functie de temperatura mediului ambiant. Cand umiditatea aerului este scazuta se recomanda pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa la temperatura camerei. Diferentele de temperatura dintre zi si noapte asigura inflorirea din sezonul urmator (sunt plante de sera rece). O buna aerisire este foarte importanta. Pe timpl verii planta trebuie ferita de soarele direct carei pigmenteaza inestetic frunzele in brun-roscat.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Odontioda bohnhoffiae, Odontioda chelsiensis, Odontioda cooksoniae, Odontioda rosefieldensis, Odontioda trixon, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :