';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Oncidium (Oncidium nubigenum)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera O » Oncidium nubigenum (Oncidium)


Oncidium nubigenum (Oncidium)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Oncidium
Specia : Oncidium nubigenum


Descriere : Orhidee epifite de pana la 100 cm inaltime si pana la 50cm latime, carcaterizate prin prezenta unor mici tuberculi la baza labelului. Pseudobulbii ovali genereaza fiecare cate 1-2 frunze persistente, liniare colorate in verde inchis. Numarul florilor variaza cu specia, putand fi solitare sau in grupuri de cateva zeci. Majoritatea sunt colorate in galben insa exista si varietati cu flori de culoare alb sau roz. Petalele si sepala dorsala sunt sunt mai mari decat sepalele laterale. Labelul este intotdeauna lobat. Florile sunt neparfumate.

Denumire populara : Oncidium
Sinonime : Oncidium cucullatum, Leochilus sanguinolentus, Oncidium sanguinolentum, Caucaea cucullata, Caucaea sanguinolenta, Caucaea nubigena
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 10 ani in conditii de sera si 1-5 ani in conditii obisnuite de apartament.
Origine : America Centrala
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, radacini de feriga si polistiren.
Fertilizare : Se fertilizeaza saptamanal, pe tot parcursul anului cu ingrasamant specific orhideelor.
Inmultire : Se poate inmulti prin separarea pseudobulbilor.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Ocazional poate fi atacata de acarieni si cosenile.
Ingrijire : Pe timpul verii se uda regulat la 2-3 zile iar iarna la 6-8 zile in functie de temperatura mediului ambiant. Udarea se face astfel incat substratul sa se usuce bine intre doua udari. Cand umiditatea aerului este scazuta se recomanda pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa la temperatura camerei. Nu se pulverizeaza excesiv frunzele pentru a evita posibila patare inestetica a acestora. Se transplanteaza primavara sau toamna, anual sau odata la doi ani in functie de dimensiunea plantei. Necesita o aerisire regulata a incaperii in care este pastrata.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Oncidium altissimum, Oncidium amictum, Oncidium armillare, Oncidium aurorae, Oncidium baueri, Oncidium bicolor, Oncidium brunleesianum, Oncidium callistum, Oncidium ciliatum, Oncidium crispum, Oncidium dasytyle, Oncidium divaricatum, Oncidium harrisonianum, Oncidium incurvum, Oncidium lineoligerum, Oncidium macropetalum, Oncidium ornithorhynchum, Oncidium praetextum, Oncidium rhinoceros, Oncidium trulliferum, Oncidium varicosum, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :