';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Orhideea tigru (Odontoglossum grande)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera O » Odontoglossum grande (Orhideea tigru)


Odontoglossum grande (Orhideea tigru)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Odontoglossum
Specia : Odontoglossum grande


Descriere : Orhidee epifita de pana la 100cm inaltime si pana la 75cm latime, cu pseudobulbi eliptici comprimati ce genereaza 1-2 frunze fiecare, suple, liniare, persistente, colorate in verde crud. Florile neparfumate au 6-10 cm diametru si sunt grupate in inflorescente erecte. Sepalele si petalele sunt identice, labelul este intreg sau trilobat. Adesea cu pete mici, florile de forme variate au culori de la rosu la galben, portocaliu sau purpuriu.

Denumire populara : Orhideea tigru
Sinonime : Rossioglossum grande
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 10 ani in conditii de sera si 1-5 ani in conditii obisnuite de apartament.
Origine : America de Sud.
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, nisip, turba si polistiren.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar pe tot parcursul anului cu ingrasamant specific orhideelor.
Inmultire : Se relizeaza primavara cu ocazia transplantarii prin divizarea tufei.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Pot apare bolile criptogamice mai ales in cazul excesului de umiditate.
Ingrijire : Pe timpul verii se uda regulat la 2-3 zile iar iarna la 6-8 zile in functie de temperatura mediului ambiant (nu se lasa substratul sa se usuce intre doua udari). Cand umiditatea aerului este scazuta se recomanda pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa la temperatura camerei. Necesita transplantarea odata la 2 ani si o aerisire regulata a incaperii in care este pastrata. O diferenta semnificativa de temperatura intre zi si noapte asigura inflorirea din sezonul urmator.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Odontoglossum aurarium, Odontoglossum blandum, Odontoglossum crispum, Odontoglossum cirrhosum, Odontoglossum constrictum, Odontoglossum cristatellum, Odontoglossum crocidipterum, Odontoglossum epidendroides, Odontoglossum hallii, Odontoglossum lindleyanum, Odontoglossum luteopurpureum, Odontoglossum naevium, Odontoglossum odoratum, Odontoglossum praenitens, Odontoglossum sanderianum, Odontoglossum tenue, Odontoglossum tripudians, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :