';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Pamatuful rosu (CALLIANDRA HAEMATOCEPHALA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Calliandra haematocephala (Pamatuful rosu)


Calliandra haematocephala (Pamatuful rosu)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Fabales
Familia : Fabaceae
Genul : Calliandra
Specia : Calliandra haematocephala


Descriere : Este un arbust de forma unei tufe cu radacina fibroasa, puternic ramificata. Poate ajunde la inaltimea de 200 cm in habitatul natural, atunci cand conditiile de crestere sunt favorabile. Frunzele sunt de culoare verde crud, mari, alungite, compuse din mai multe foliole mici. Florile neparfumate sunt mici si grupate in inflorescente. Ceea ce este spectaculos si se observa mai intai sunt staminele foarte lungi, de culoare rosu aprins,ce dau inflorescencei un aspect de ciucure sau pamatuf.

Denumire populara : Pamatuful rosu
Sinonime : Calliandra inaequilatera
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : Bolivia
Habitat : Regiuni impadurite cu climat calduros, se adapteaza repede ca planta ornamentala de gradina.
Inflorire : Aprilie- Iulie
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina, mranita si nisip grosier.
Fertilizare : De primavara devreme se incepe fertilizarea odata la 2 saptamani cu ingrasamant lichid pentru arbusti cu flori si se continua pana la aparitia bobocilor. Nu se fertilizeaza in timpul infloririi.
Inmultire : Se inmulteste prin butasire, primavara dar metoda este cam dificila pentru neexperimentati. Butasii rezultati se inradacineaza in cutii acoperite cu folii sau in minisere pentru crearea unei atmosfere sufocante, altfel nu vor inradacina.
Boli si daunatori : Este atacata destul de usor de musculitele albe.
Ingrijire : Fara soare direct macar 5 ore zilnic, planta nu va inflori, de aceea este obligatorie plantarea ei intr-un loc permanent luminos. Vara se uda aprope saptamanal, iarna de doua ori pe luna astfel incat sustratul sa se usuce intre doua udari. Vara necesita zilnic pulverizarea frunzelor cu apa dedurizata si nu foarte rece.
Beneficii : Decorativa fiind alegerea perfecta pentru o gradina stancoasa cu spatiu limitat. In natura datorita radacinii sale fibroase, extrem de ramificata are rol in controlul eroziunii zonale. Semintele ei sunt folosite ca hrana de pasari.
Alte specii : Calliandra calothyrsus Meissner, Calliandra emarginata, Calliandra schultzii, Calliandra tweedii, Calliandra californica, Calliandra grandiflora, Calliandra macrocephala, Calliandra parviflora, etc.Alte plante din familia "Fabaceae" :