';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Papucul lui venus (Phragmipedium longifolium )

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera P » Phragmipedium longifolium (Papucul lui Venus)


Phragmipedium longifolium (Papucul lui Venus)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Phragmipedium
Specia : Phragmipedium longifolium


Descriere : Orhidee terestre cu label in forma de sabot inrudite cu genul Paphiopedilum. Ating pana la 100 cm inaltime si pana la 50 cm latime. Frunzele persistente, eliptice, colorate in verde inchis sunt mai putine si imbraca tulpina florala. Spre deosebire de Paphiopedilum, florile neparfumate sunt necerate iar petalele laterale, adesea lungi sunt indoite in jos si adesea spiralate. Sunt colorate in nuante de galben si brun.

Denumire populara : Papucul lui Venus
Sinonime : Cypripedium dariense, Cypripedium gracile, Cypripedium hartwegii, Paphiopedilum hartwegii, Phragmipedium christiansenianum, Selenipedium dariense, Selenipedium gracile, Selenipedium hartwegii, Selenipedium longifolium
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 5 ani in conditii de sera si 1-3 ani in conditii obisnuite de apartament.
Origine : America tropicala
Habitat : Tropical
Inflorire : Primavara-vara
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, carbune de lemn, polistiren si vermiculit.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar din aprilie pana in septembrie cu ingrasamant specific orhideelor, diluat 1/2.
Inmultire : Se relizeaza primavara inainte de intrarea in vegetatie prin divizarea tufei.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Apa in exces favorizeaza instalarea diverselor putregaiuri. Ocazional poate fi invadata de acarieni.
Ingrijire : Optima este asezarea ghiveciului pe pat de pietris pentru scurgerea apei in exces dar si pt o mentinere constanta a umiditatii. Aerisirea eficienta este obligatorie. Diferentele semnificative de temperatura intre zi si noapte asigura inflorirea din sezonul urmator. Se uda de 2-3 ori pe saptamana, pe tot parcursul anului, in functie binenteles si de temperatura mediului ambiant. Udarea se face cu cantitati mici de apa. Cand aerul devine foarte uscat se pulverizeaza frunzele cu apa la temperatura camerei.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Phragmipedium besseae, Phragmipedium caricinum, Phragmipedium chapadense, Phragmipedium fischeri, Phragmipedium hirtzii, Phragmipedium klotzschianum, Phragmipedium kovachii, Phragmipedium lindenii, Phragmipedium longifolium, Phragmipedium pearcei, Phragmipedium reticulatum, Phragmipedium tetzlaffianum, Phragmipedium vittatum, Phragmipedium wallisii, Phragmipedium warszewiczianum, etc.



Alte plante din familia "Orchidaceae" :