Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Caesalpinia gilliesii (Pasarea paradisului)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Fabales
Familia : Fabaceae
Genul : Caesalpinia
Specia : Caesalpinia gilliseii
Descriere : Este un arbust din familia leguminoaselor cu inaltime de pana la 5 metri in habitatul natural si de 1,5-2 metri in regiuni cu clima temperata unde se adpteaza relativ usor. Frunzele sunt divizate in foliole,fine, ascutite, netede, colorate in verde inchis iar florile neparfumate sunt grupate cate 20-30 in raceme(ciorchini).Fiecare floare are 5 petale de culoare galbena si 10 stamine ce depasec mult lungimea petalei.
Denumire populara : Pasarea paradisului
Sinonime : Poinciana gilliesii
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : America, Argentina, Uruguay
Habitat : Regiuni tropicale din America, se adapteaza si in regiuni cu alte clime, rezistand cam 1 an in interior si chiar mai mult pe verande sau in sere.
Inflorire : Vara
Temperatura : 5-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Pamant de gradina amestecat cu mranita si nisip.
Fertilizare : La transplantare se adauga 1-2 linguri de ingrasamant granulat cu absorbtie lenta si nu se mai fertilizeaza apoi deloc in anul respectiv.
Inmultire : Prin semanarea semintelor din comert, primavara. Pentru ca semintele sa rasara mai repede se pot planta in paharute invelite cu staniol. Cand micile plantute ajung la 8-10 cm inaltime se planteaza in recipiente mai mari sau direct in gradina.
Boli si daunatori : Poate fi atacata cand e foarte cald de paianjenul rosu.
Ingrijire : Pentru a inflori necesita macar 4-6 ore de soare plin zilnic. Vara, se uda saptamanal, iarna o data la doua saptamani. Se transplanteaza anual, primavara in ghivece mai mari sau in gradina.
Beneficii : Decorativa, cu crestere rapida, nepretentioasa. Bastinasii din padurile amazoniere folosesc aceasta planta sub forma de infuzii pentru tratarea febrei si frigurilor. Ingerarea radacinii poate provoca avortul in primul trimestru de sarcina. In orice caz, semintele si radacina acestei plante sunt toxice provocand crampe abdominale si vomismente.
Alte specii : Caesalpinia bonduc, Caesalpinia cassioides, Caesalpinia coriaria, Caesalpinia decapetala, Caesalpinia echinata, Caesalpinia pulcherrima, etc.