';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Planta zebra (APHELANDRA SQUARROSA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Aphelandra squarrosa (Planta zebra)


Aphelandra squarrosa (Planta zebra)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Acanthaceae
Genul : Aphelandra
Specia : Aphelandra squarrosa


Descriere : Este un arbust de pana la 100 cm inaltime, cu tulpini carnoase, pe care cresc multe frunze ovale, colorate in verde crud, lucioase si cu nervuri deschise la culoare, albe sau galbene. Florile sale neparfumate sunt grupate sub forma de spic, in varful tulpinii. Acestea au in general culoarea galbena, insa exista si varietati ale caror flori sunt colorate in portocaliu, rosu sau roz.

Denumire populara : Planta zebra
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : America
Habitat : Regiunile tropicale ale Americii unde atinge inaltimi de 2-3 metri. Poate fi crescuta si ca planta de interior, caz in care nu depaseste inaltimea de 100 cm.
Inflorire : Iunie- Octombrie in habitatul natural. In interior infloreste numai toamna, timp de aproximativ 1 luna.
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, turba si mranita in parti egale.
Fertilizare : Din mai pana in octombrie se administreaza de doua ori pe luna ingrasamant lichid pentru plante florifere.
Inmultire : Inmultirea se face primavara, prin butasi de varfuri, plantati direct intr-un sol format din parti egale din turba, mranita, pamant de telina si nisip.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de cosenile si de paduchii de frunze.
Ingrijire : Nu rezista la frig, deci iarna este obligatoriu sa fie tinuta in casa sau in sera. Pe timpul verii necesita udare din abundenta, atunci cand pamantul incepe sa se usuce, dar iarna udarea se reduce, pentru a prevenii putrezirea radacinilor. Pentru ca prefera atmosfera cu umiditate ridicata, se pulverizeaza, vara, pe frunze cu apa dedurizata. Se transplanteaza anual, primavara,iar, pentru o ramificatia bogata, trebuie sa i se taie varfurile.
Beneficii : Planta decorativa atat prin frunze cat si prin flori care la unele specii pot rezista pana la 3 luni.
Alte specii : Aphelandra sinclairiana, Aphelandra aurantiaca, Aphelandra chamissoniana, Aphelandra marginata, Aphelandra obtusifolia, Aphelandra stephanophysa, Aphelandra zamorensis, etc.Alte plante din familia "Acanthaceae" :