';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Poinsetia, steaua craciunului (EUPHORBIA PULCHERRIMA)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Euphorbia pulcherrima (Poinsetia, Steaua Craciunului)


Euphorbia pulcherrima (Poinsetia, Steaua Craciunului)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Malpighiales
Familia : Euphorbiaceae
Genul : Euphorbia
Specia : Euphorbia pulcherrima


Descriere : Este un semiarbust de pana la 100 cm inaltime, ramificat, cu frunze netede, cazatoare, eliptice sau ovale de culoare verde. In preajma Craciunului frunzele din varf se coloreaza in rosu, roz, galben sau alb, dand impresei unei stele. De fapt, adevarata floare mica, neparfumata, galbena, lipsita de sepale si petale este androceul in forma de cupa.

Denumire populara : Poinsetia, Steaua Craciunului
Tipul plantei : Semiarbust
Durata de viata : Perena
Origine : Mexic
Habitat : Regiuni tropicale, umede din Mexic si Guatemala.
Inflorire : Octombrie- Februarie
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de parti egale de pamat de gradina, mranita de scoarta, turba si nisip.
Fertilizare : La transplantare se adauda un ingrasamat solid, granular, cu difuzie lenta sau se adauga bilunar in apa de udare un ingrasamat lichid pentru plante verzi.
Inmultire : Prin butasire primavara. Pentru o inradacinare rapida se tin butasii in recipiente transparente de sticla, in apa, la lumina pana la formarea primelor radacinite (mustati) dupa care se planteaza.
Boli si daunatori : Variatiile de temperatura si umiditatea excesiva determina caderea exagerata a frunzelor. Dimpotriva prelungirea lipsei umiditatii o face sensibila atacului paduchilor de frunze si paianjenilor rosii.
Ingrijire : Iubeste lumina intensa, lipsa ei ducand la caderea frunzelor. Vara insa se impune filtrarea luminii pentru a evita arderea frunzelor. Vara se uda de 2-3 ori pe saptamana, iarna saptamanal. Iubeste aerul umed, deci pulverizarea se va face zilnic sau o data la 2 zile, chiar si iarna, cu apa dedurizata si nu foarte rece.
Beneficii : Decorativa, deosebita mai ales cand infloreste in preajma Craciunului, impodobindu-va casa. Din pacate, seva, frunzele si radacinile plantei sunt considerate otravitoare pentru animalele de companie datorita continutului ridicat in alcaloizi. Aztecii foloseau latexul plantei la prepararea unor medicamente pentru combaterea febrei si bracteile rosii la obtinerea unor tincturi colorate.
Alte specii : Euphorbia albomarginata, Euphorbia amygdaloides, Euphorbia bulbispina, Euphorbia cyparissias, Euphorbia esula, Euphorbia helioscopia, Euphorbia labatii, Euphorbia lathyris, Euphorbia maculata, Euphorbia milii, Euphorbia myrsinites, Euphorbia peplus, Euphorbia resinifera, Euphorbia tithymaloides, etc.



Alte plante din familia "Euphorbiaceae" :