';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Poseta doamnei (CALCEOLARIA HYBRIDA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Calceolaria hybrida (Poseta doamnei)


Calceolaria hybrida (Poseta doamnei)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Calceolariaceae
Genul : Calceolaria
Specia : Calceolaria hybrida


Descriere : Planta erbacee, de pana la 30 cm inaltime cultivata la noi ca planta sezoniera, are frunze mari si late, netede, colorate in verde inchis ce pot ajunge pana la 20 cm si cresc la baza plantei. Florile neparfumate, bilabiate au labiul inferior foarte dezvoltat, de forma unei pungi (cupa)sau umflaturi. Culoarea lor poate fi galbena, portocalie, rosie, simpla sau cu diverse puncte sau pete colorate diferit de restul petalei.

Denumire populara : Poseta doamnei
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena in climat natural, anuala in alte zone
Origine : America Centrala si de Sud
Habitat : Regiuni impadurite din Anzi, se comercializeaza ca planta anuala in ghiveci.
Inflorire : Martie -Mai
Temperatura : 5-20C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de mranita si pamant de ericacee.
Fertilizare : Din primavara pana toamna se administreaza saptamanal ingrasamant lichid pentru plante florifere.
Inmultire : Se inmulteste prin seminte in lunile martie sau iunie. Dupa semanarea semintelor lada se va acoperi cu un ziar, fiind astfel tinute la intuneric pana incoltesc. Dupa incoltire plantutele se planteaza separat in ghivece mici in substrat fertilizat. Pe perioada de vara, rasadurile se tin intr-un loc usor umbrit. In general, Calceolaria se uda moderat ferindu-se pe cat posibil frunzele de apa, iar din momentul aparitiei florilor, apa se aplica numai direct pe pamant.
Boli si daunatori : Pot fi atacate de paduchi, putregai si musculite albe.
Ingrijire : Pretinde lumina multa, umiditate redusa in pamant si o foarte buna aerisire. Se uda moderat, evitandu-se contactul frunzelor cu apa. Este foarte sensibila la caldura uscata, pierzandu-si treptat toti bobocii. Au nevoie de o umiditate constanta pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea florilor. Dupa vestejirea unei flori aceasta se indeparteaza pentru a favoriza dezvoltarea altora.
Beneficii : Decorativa, fiind o planta interesanta si totodata decorativa prin forma bizara a florilor si coloritul variat pe nuante de roz, rosu, galben, adesea tigrate cu pete sau puncte mai inchise la culoare.
Alte specii : Calceolaria amplexicaulis, Calceolaria darwinii, Calceolaria integrifolia, Calceolaria tomentosa, Calceolaria multiflora nana, Calceolaria polyrrhiza, etc.Alte plante din familia "Calceolariaceae" :