';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Prinde muste (Dionaea muscipula)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera D » Dionaea muscipula (Prinde muste)


Dionaea muscipula (Prinde muste)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Caryophyllales
Familia : Droseraceae
Genul : Dionaea
Specia : Dionaea muscipula


Descriere : Planta carnivore de pana la 30 cm inaltime la care portiunea superioara a frunzelor este transformata in capcane bicolore verde si purpuriu indreptate in sus si inzestrate cu dinti ce permit prinderea prazii. Mecanismul de inchidere este activat atunci cand prada atinge unul din cele trei firisoare mici aflate pe fiecare dintre partile capcanei. Intreaga capcana actioneaza ca o trapa, strivind usor prada. Dupa inchidere, peretii capcanei secreta un lichid ce contine enzime capabile sa transforme tesuturile insectei in elemente nutritive. In lipsa prazii, planta se poate hrani prin fotosinteza realizata de petiolurile verzi ale frunzelor. La sfarsitul primaverii apare o tulpina florala pe care se dezvolta 8-10 flori albe, neparfumate, cu diametrul de 1 cm.

Denumire populara : Prinde muste
Sinonime : Dionaea corymbosa, Dionaea crinita, Dionaea dentata, Dionaea heterodoxa, Dionaea muscicapa, Dionaea sensitiva, Dionaea sessiliflora, Dionaea uniflora, etc.
Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Perena in habitatul natural, 1-3 ani in interiorul casei.
Origine : New Jersey, Carolina de Sud.
Habitat : Regiuni mlastinoase, zone umede de savana, zone cu soluri sarace in nutrienti.
Inflorire : Mai-Iunie
Temperatura : 5-20C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de parti egale de turba, sfagnum si nisip.
Fertilizare : Nu se fertilizeaza.
Inmultire : Se poate realiza primavara prin seminte sau divizarea plantelor. Se pot folosi si butasi de frunze pusi la inradacinat in amestec de turba si sfagnum, in minisere cu atmosfera sufocanta si temperatura de minim 14C.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de paduchi mai ales daca este asezata in plin soare, in incaperi neaerisite.
Ingrijire : Prefera lumina intensa a soarelui direct, cu exceptia zilelor caniculare de vara. Se uda la 2-3 zile vara si la 7-10 zile iarna, de preferat cu apa de ploaie. Nu suporta sa-i fie udate frunzele. Formeaza pseudobulbi in pamant din care regenereaza odata cu venirea primaverii. Se transplanteaza la 2-3 ani, ocazie cu care poate fi divizata. Daca nu este tinuta in conditii adecvate de temperatura si umiditate se usuca rapid.
Beneficii : Planta decorativa, spectaculoasa prin forma capcanelor sale, ce seamana cu niste guri cu colti. Fruzele terminate cu aceste capcane sunt bicolore. In momentul hranirii capcanele se pot observa inchizandu-se, mecanismul fiind mai rapid decat la alte plante carnivore.
Alte specii : Genul Dionaea contine doar specia Dionaea muscipula.Alte plante din familia "Droseraceae" :