';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Roua cerului (Drosera rotundifolia)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera D » Drosera rotundifolia (Roua cerului)


Drosera rotundifolia (Roua cerului)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Nepenthales
Familia : Droseraceae
Genul : Drosera
Specia : Drosera rotundifolia


Descriere : Răspândită în turbarii, este o plantă carnivora ocrotita, intalnita frecvent si in tara noastra. Atinge pana la 75 cm inaltime. Frunzele trasformate in capcane, rozulare au pe suprafata lor numerosi peri glandurari de culoare purpurie cu care planta digera insectele. Acesti perisori numiti si tentacule secreta un lichid lipicios care se aduna la baza lor sub forma unor picaturi de roua de unde si denumirea plantei. La sfarsitul primaverii si inceputul verii apar florile neparfumate, pentamere, alb-roziu sau violet, solitare grupate într-o inflorescență scorpioidă.

Denumire populara : Roua cerului
Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Perena in habitatul natural, 1-3 ani in interiorul casei.
Origine : Zone din Europa. Este intalnita si Romania.
Habitat : Turbarii muntoase.
Inflorire : Primavara- Vara
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Ameste de nisip, turba si vermiculit.
Fertilizare : Nu se fertilizeaza.
Inmultire : Poate fi inmultita primavara prin seminte, separarea lastarilor sau butasi de frunze. Semintele se pun la incoltit in lumina intensa, umiditate de minim 50% si la temperaturi de circa 15°C.
Boli si daunatori : Daca este tinuta in incaperi neaerisite si in umiditate excesiva poate fi atacata de paduchi si putregaiul cenusiu.
Ingrijire : Face parte din categoria plantelor carnivore mai putin pretentioase astfel incat poate fi crescuta in interiorul unei case unde supravietuieste circa 1-3 ani in absenta unui terariu sau a unei minisere. Necesita lumina intensa dar fara soare direct. Planta se uda de 2 ori pe saptamana vara si saptamanal sau la 10 zile pe timpul iernii. Este indicat ca pentru udare sa se folosesca apa de ploaie. Nu suporta pulverizarile si udarea frunzelor. Prefera o umiditate atmosferica de 80-90%. Trnasplantarea se realizeaza odata la 2 ani in compost proaspat. Cu ocazia transplantarii se realizeaza si inmultirea prin divizare sau prelevarea butasilor.
Beneficii : Planta decorativa. Este o planta mai usor de ingrijit decat celelalte carnivore. Este frumoasa prin forma sa si mai ales prin perisorii care dezvolta "picaturile de roua".
Alte specii : Drosera anglica, Drosera capensis, Drosera intermedia, Drosera spatulata, Drosera brevifolia, Drosera capillaris, Drosera filiformis, Drosera madagascariensis, Drosera stenopetala, Drosera aliciae, Drosera cuneifolia, Drosera nidiformis, Drosera yutajensis, Drosera callistos, Drosera pedicellaris, Drosera pygmaea, Drosera banksii, Drosera broomensis, Drosera ordensis, Drosera cistiflora, Drosera burmannii, Drosera bulbosa, Drosera regia, Drosera whittakeri, etc.



Alte plante din familia "Droseraceae" :