Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Paphiopedilum haynaldianum (Sabotul lui Venus)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Paphiopedilum
Specia : Paphiopedilum haynaldianum
Descriere : Orhidee terestre care in functie de specie pot atinge pana la 100 cm inaltime si pana la 50 cm latime. Caracteristica principala a grupului este prezenta unui buzunar format de label, o cupa in care cad insectele si ies apoi pline de polen realizand in acest mod polenizarea. Frunzele persistente, eliptice sunt dispuse in rozeta si colorate in verde inchis, marmorate. Frunzele inconjoara tulpina florala si se acopera una pe alta la baza. Speciile cu frunze de o singura culoare prefera racoarea, cele cu frunze patate iubesc caldura. Prezinta de obicei o floare solitara de 6-12cm diametru cerata, neparfumata ce poate apare de 1-2 ori pe an si dureaza pana la 2 luni. Culoarea florilor variaza cu specia la P. haynaldianum fiind un amestec de verde, galben si roz cu pete brun-inchis. Caracteristic florilor acestui grup este labelul in forma de sabot numit pavilion.
Denumire populara : Sabotul lui Venus
Sinonime : Cypripedium haynaldianum, Cordula haynaldiana, Menephora haynaldianum, Stimegas haynaldianum
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Perena in habitatul natural. Cultivata traieste pana la 10-15 ani in conditii de sera si 1-7ani in conditii obisnuite de apartament.
Origine : Asia de Sud-Est
Habitat : Tropical
Inflorire : Primavara-vara
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Prefera un substrat format din amestec de scoarta de pin, radacini de feriga, carbune de lemn si polistiren.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar sau bilunar, pe tot parcursul anului cu ingrasamant specific orhideelor diluat 1/2.
Inmultire : Se relizeaza primavara cu ocazia transplantarii prin divizarea tufei.
Boli si daunatori : Este sensibila la udatul excesiv, la tempetarurile scazute si curentii de aer. Atmosfera inchisa, neaerisita determina aparitia putregaiului umed. Ocazional poate fi invadata de paduchi.
Ingrijire : Se dezvolta bine la umbra, crescand in padurile tropicale la nivelul solului insa pentru a inflori are nevoie de 2 ore de soare puternic dimineata, pe timpul verii si de 2-3 ore de lumina artificiala iarna. Ghiveciul se aseaza obligatoriu pe un pat de pietris care sa mentina umiditatea constanta. La fel de importanta este o buna aerisire a incaperii in care se tine planta. Necesita udata la 3-4 zile pe timpul sezonului cald. In perioada octombrie-februarie udarea se va face la 7-8 zile sau mai rar. In sezonul rece trebuie asigurata o temperatura de maxim 15°C pentru a inflori sezonul urmator. Daca temperatura din incapere depaseste 20°C se va pulveriza cu stropi fini odata pe saptamana. Udarea excesiva determina putrezirea rapida iar pulverizarea excesiva brunificarea si patarea frunzelor.
Beneficii : Planta decorativa, care farmeca prin coloritul si forma florilor sale. Poate fi utilizata ca floare taiata in aranjamente pentru diverse evenimente.
Alte specii : Paphiopedilum acmodontum, Paphiopedilum armeniacum, Paphiopedilum charlesworthii, Paphiopedilum dayanum, Paphiopedilum emersonii, Paphiopedilum glanduliferum, Paphiopedilum hennisianum, Paphiopedilum hirsutissimum, Paphiopedilum insigne, Paphiopedilum mastersianum, Paphiopedilum philippinense, Paphiopedilum spicerianum, Paphiopedilum tranlienianum, Paphiopedilum wardii, etc.