';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Salcioara, sporul casei, lisa cea harnica (Impatiens sp.)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera I » Impatiens sp. (Salcioara, Sporul casei, Lisa cea harnica)


Impatiens sp. (Salcioara, Sporul casei, Lisa cea harnica)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ericales
Familia : Balsaminaceae
Genul : Impatiens
Specia : Impatiens sp.


Descriere : Planta ornamentala, vivace, anuala, cu inaltimea de 20-50 cm. Prezinta tulpini carnoase, suculente pe care sunt dispuse frunzele lanceolate, cu margini dintate, ce ating 8-10 cm lungime. Din primavara si pana toamna tarziu planta dezvolta flori plate, neparfumate, prevazute cu un pinten. Exista soiuri cu flori simple sau batute, rosii, violet, albe, roz, portocalii sau multicolore.

Denumire populara : Salcioara, Sporul casei, Lisa cea harnica
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Anuala, rareori rezista in interior pe parcursul sezonului rece
Origine : India, Sri Lanka
Habitat : Originara din zonele asiatice se adapteaza si in climatul tarii noastre ca planta anuala de exterior sau ca planta sezoniera in interioare.
Inflorire : Mai- Octombrie
Temperatura : 13-20C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Umbra
Tipul de sol : Se dezvolta optim si infloreste abundent mai ales daca utilizati mranita pentru muscate.
Fertilizare : In ciuda perioadei prelungite de inflorire nu este o planta care necesita o fertilizare abundenta. Bilunar se fertilizeaza cu cate o doza de ingrasamant lichid destinat plantelor cu flori.
Inmultire : Se poate inmulti primavara devreme prin plantarea semintelor si mentinerea mranitei cultivate la cald sau din aprilie pana in septembrie prin butasire.
Boli si daunatori : Daca nu este ingrijita corespunzator poate fi atacata de muste-albe.
Ingrijire : Planta se dezvolta bine in lumina filtrata, de aceea nu trebuie expusa niciodata la soare direct care va duce la decolorarea si pierderea florilor si bobocilor. Are nevoie de umiditate atmosferica ridicata pentru a-si deschide toti bobocii. In ciuda acestui lucru aveti grija insa ca planta nu suporta pulverizarea pe frunze care va duce in scurt timp la aparitia unor pete maronii pe frunze si la "topirea" tulpinilor. Planta se uda astfel incat substratul sa fie umed in permanenta pentru ca tulpinile sa nu se deshidrateze, insa nu se exagereaza. Impatiens creste mai compact daca ii taiati frecvent varfurile lastarilor (odata la 14 zile). Folositi ghivece mici pentru aceasta planta. Cu cat recipientul este mai stramt cu atat va inflori mai abundent.
Beneficii : Daca aveti putin umbra pe terasa sau balcon, Impatiens este una dintre cele mai bune alegeri. Avand o crestere rapida si necesitati minime, in scurt timp spatiul va fi infrumusetat prin abundenta florilor diversilor hibrizi.
Alte specii : Impatiens auricoma, Impatiens balfourii, Impatiens balsamina, Impatiens capensis, Impatiens etindensis, Impatiens frithii, Impatiens glandulifera, Impatiens grandisepala, Impatiens irvingii, Impatiens letouzeyi, Impatiens meruensis, Impatiens morsei, Impatiens namchabarwensis, Impatiens obesa, Impatiens omeiana, Impatiens pallida, Impatiens parviflora, Impatiens pritzelii, Impatiens repens, Impatiens sakerana, Impatiens sivarajanii, Impatiens walleriana, Impatiens wilsoni, etc.Alte plante din familia "Balsaminaceae" :