';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Seflera (Schefflera actinophylla)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera S » Schefflera actinophylla (Seflera)


Schefflera actinophylla (Seflera)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Apiales
Familia : Araliaceae
Genul : Schefflera
Specia : Schefflera actinophylla


Descriere : Este un arbust cu ramuri suple, cu port putin ramificat si numeroase radacini aeriene. Atinge circa 12-15 m inaltime in habitatul natural si 30-60cm sub forma de bonsai. Frunzele sunt persistente, palmate, formate din 5-6 foliole. Infloreste in habitaul natural, florile rosii fiind grupate in raceme, pendente de 0,5-1 m lungime.

Denumire populara : Seflera
Sinonime : Astropanax actinophylla, Bakeria actinophylla, Brassaia actinophylla, Cephaloschefflera actinophylla, Didymopanax actinophylla, Geopanax actinophylla, Heptapleurum actinophylla, Neocussonia actinophylla, Octotheca actinophylla, Paratropia actinophylla
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena (peste 50 ani sub forma de bonsai)
Origine : Jawa, Taiwan, Noua-Guinee
Habitat : Zone de paduri tropicale, australiene, poate fi crescuta in interior sub forma de bonsai
Inflorire : In habitatul natural, florile apar la sfarsitul primaverii si persista aproximativ 7 luni. Sub forma de bonsai infloreste extrem de rar, iar florile nefiind considerate decorative sunt indepartate.
Temperatura : 10-24C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina, nisip de rau si mranita.
Fertilizare : Se aplica concentratii reduse de ingrasamant lichid pentru bonsai, lunar, primavara si toamna.
Inmultire : Se inmulteste prin seminte sau prin butasire in apa, primavara.
Boli si daunatori : Este atacata frecvent de cosenile, paduchi sau acarieni mai ales daca este ingrijita neadecvat.
Ingrijire : Se uda saptamanal, avand grija ca substratul sa nu se imbibe in exces. Vara se pulverizeza zilnic pe frunze cu apa de dedurizata si se scoate in aer liber la soare exceptand orele amiezii. In fiecare primavara se fac taierile de corectare pentru bonsai. Odata la 3 ani se transplanteaza moment in care frunzele se indeparteaza total. In acest mod se dezvolta mult mai bine sub forma de bonsai.
Beneficii : Este ornamentala, usor de crescut si decorativa sub forma de bonsai. In mediul natural serveste drept hrana larvelor de lepidoptere.
Alte specii : Schefflera arboricola, Schefflera digitata, Schefflera elegantissima, Schefflera longifolia, Schefflera morototoni, Schefflera octostyla, Schefflera pubens, Schefflera rotundifolia, Schefflera sciadophyllum, Schefflera sphaerocoma, Schefflera stellata, Schefflera tomentosa, Schefflera umbellifera, Schefflera urbaniana, Schefflera venulosa, etc.Alte plante din familia "Araliaceae" :