Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Curcuma alismatifolia (Sofran indian)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Zingiberales
Familia : Zingiberaceae
Genul : Curcuma
Specia : Curcuma alismatifolia
Descriere : Planta erabacee, de pana la 75 cm inaltime de forma unei tufe, inrudita cu ghimbirul. Tulpina este scurta, subpamanteana formand un rizom, asemanator celui de stanjenel. Curcuma are frunze lungi, lanceolate, rigide, lucioase și de culoare verde deschis. Vara, din mijlocul fruzelor ies tijele florale, carnoase, ce poarta spice dese formate din bractee de culoare verde, care protejeaza o floare nedecorativa si neparfumata. In varful spicului bracteele se coloreaza in roz intens dand impresia unei flori mari cu multe petale.
Denumire populara : Sofran indian
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena
Origine : India, Indonezia, Australia
Habitat : Regiuni tropicale din Asia, Australia, dar este cultivata ca planta ornamentala pretutindeni.
Inflorire : Mai- Septembrie
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de ericacee, pamant de telina si turba.
Fertilizare : Cand apar primele frunze se poate incepe, saptamanal, administrarea de fertilizanti pentru plante cu flori, cel mai potrivit dintre acestia fiind cel pentru muscate.
Inmultire : Înmulțirea se poate face primăvara prin despărțirea rizomilor. Se recomandă divizarea plantei o dată la doi ani, atunci când s-a format o tufă destul de bogată.
Boli si daunatori : Foarte rar, in zilele caniculare poate fi atacata de cosenile. Cel mai frecvent planta poate muri in timpul iernii cand bulbii pusi la pastrare pot putrezi foarte usor.
Ingrijire : Se tine in camere calduroase, luminoase, dar cu lumina indirecta. Din martie și până în septembrie trebuie udată abundent și cu regularitate, evitând însă acumularea apei în vasul ghiveciului. Pămânul nu trebuie lăsat să se usuce între udări. Dacă aerul este uscat, frunzele se pot veșteji la vârfuri, de aceea este recomandată pulverizarea acestora cu apă pentru creșterea umidității. La începutul toamnei, frunzele încep să îngălbenească și, din acest moment, planta nu mai trebuie udată sau se udă cel mult o dată pe lună folosindu-se foarte puțină apă. Iarna planta se tine in repaus cu foarte putina apa, doar avand grija sa nu se deshitrateze bulbii care vor da noii muguri. Primavara se replanteaza in substrat proaspat si se reincep udarile.
Beneficii : Decorativa in primul rand prin florile sale. Rădăcina este folosită adesea în industria alimentară pe post de colorant. S-a constatat că preparatele din curcumă stimulează puternic secreția de bilă. Planta poate fi folosită ca stimulent digestiv și, cu moderație, în condimentarea alimentelor.
Alte specii : Curcuma albiflora, Curcuma aurantiaca, Curcuma burttii, Curcuma chuanezhu, Curcuma comosa, Curcuma domestica, Curcuma euchroma, Curcuma grandiflora, Curcuma kwangsiensis, Curcuma longa, Curcuma neilgherrensis, Curcuma purpurascens, Curcuma rubescens, Curcuma sylvatica, Curcuma yunnanensis, Curcuma zedoaroides, etc.