';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Spalator de sticle (CALLISTEMON CYTRINIUS)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Callistemon cytrinius (Spalator de sticle)


Callistemon cytrinius (Spalator de sticle)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Myrtales
Familia : Myrtaceae
Genul : Callistemon
Specia : Callistemon cytrinus


Descriere : Arbust de pana la 200 cm inaltime, ramificat cu frunze lanceolate, lucioase, de culoare verde cenusiu care daca sunt frecate raspandesc un puternic miros de lamaie. Florile neparfumate sunt mici, grupate in inflorescente. Fiecare inflorescenta prezinta numeroase stamine lungi, de culoare rosu aprins ce dau aspectul unui pamatuf tubular.

Denumire populara : Spalator de sticle
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : Australia
Habitat : Regiuni impadurite, temperate ale Australiei unde ploua regulat, pot fi crescute si in alte regiuni ca plante de gradina, interior sau sera.
Inflorire : Martie -August
Temperatura : 5-25C
Umiditate : Scazuta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de parti egale de turba, mranita si nisip.
Fertilizare : Primavara si vara de administreaza de doua ori pe luna un ingrasamant lichid specific arbustilor floriferi.
Inmultire : Prin butasire, vara.
Boli si daunatori : Este destul de rezistent la daunatori, in cazul unei umiditati excesive a solului poate fi atacat de ciuperci sau mucegai.
Ingrijire : Nu infloreste fara soare direct zilnic, pe timpul verii. Se uda vara saptamanal, iarna se reduc putin udarile (odata la doua saptamani). Pe timpul verii se puverizeaza zilnic frunzele si ramurile cu apa dedurizata, nu foarte rece. Dca este crescuta in interior se trasplanteaza odata la 2 ani, primavara in substrat proaspat si se scoate anual cand creste temperatura pe veranda sau in gradina intr-un loc permanent luminos.
Beneficii : Decorativa, prin aspectul ciudat al inflorescentelor sale care amintesc de clasicele spalatoare de sticle. Nu necesita conditii speciale de ingrijire.
Alte specii : Callistemon acuminatus, Callistemon forresterae, Callistemon pauciflorus, Callistemon pallidus, Callistemon rugulosus, Callistemon shiressii, Callistemon subulatus, Callistemon viminalis, Callistemon viridiflorus, etc.Alte plante din familia "Myrtaceae" :