Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Campsis grandiflora (Trompeta chinezeasca)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Bignoniaceae
Genul : Campsis
Specia : Campsis grandiflora
Descriere : Arbust catarator ce poate atinge pana la 15 metri inaltime. Spre deosebire de Campis radicans face mai putine radacini aeriene de prindere sau nu face deloc. De aceea aceasta specie are nevoie de suporti pentru catarat mult mai puternici decat ruda sa americana. Frunzele lucioase, ascutite, colorate in verde crud sunt formate din 9-11 foliole cu marginile usor zimtate. Din iulie pana in septembrie, planta dezvolta inflorescente abundente de flori neparfumate, sub forma unor trompete de culoare rosu intens.
Denumire populara : Trompeta chinezeasca
Sinonime : Tecoma grandiflora, Campsis chinensis, Campsis adrepens, Bignonia grandiflora, Bignonia chinensis
Tipul plantei : Agatatoare
Durata de viata : Perena
Origine : Asia
Habitat : Regiuni impadurite insa este cultivata ca planta de gradina in toate zonele cu climat temperat
Inflorire : Iulie- Septembrie, la 2-3 ani de la plantare
Temperatura : -15-30°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Tolereaza toate tipurile de sol insa le prefera pe cele drenate si bogate in substante nutritive. Potrivit este clasicul pamant de gradina.
Fertilizare : Ocazional puteti ingrasa pamantulcu balegar daca devine prea saracacios si planta nu se mai dezvolta optim si nu mai infloreste abundent.
Inmultire : Se poate inmulti prin seminte plantate direct in gradina sau tinute o perioada in interior, in tavite sau ghivece, in lumina intensa si la temperaturi de 24-25°C. Rasadurile se transplanteaza in gradina cand devin de 40-50 cm inaltime. Alte modalitati de inmultire includ divizarea radacinilor, butasirea si marcotajul.
Boli si daunatori : Este o planta deosebit de rezistenta atat la boli, daunatori cat si la seceta si exces de umezeala.
Ingrijire : Se poate planta oricand pe parcursul anului, fiind una dintre putinele plante care se adapteaza extrem de rapid conditiilor climatice. Locul ales trebuie sa fie usor ferit de vanturi prea puternice, insorit astfel incat planta sa poata beneficia de minim 6 ore de soare pe zi. Este o planta cu ritm rapid de dezvoltare necesitand suporti de catarare inca de la inceput. Primavara si vara aplicati taieri pentru corectarea cresterii. In zilele caniculare de vara acoperiti solul din jurul tulpinii cu scoarta de copac pentru a limita evaporarea apei. Lastarii ofiliti se taie dupa vestejire sau la inceputul primaverii pentru a stimula inflorirea.
Beneficii : Extrem de decorativa si spectaculoasa, Trompeta chinezeasca este o planta usor de ingrijit fiind rezistenta temperaturilor extreme. Este o buna alegere pentru ziduri sau garduri inalte pe care le imbraca rapid intr-o abundenta de flori stralucitoare. Planta decoreaza atat prin florile sale rosii de forma unor trompete cat si prin frunzele elegante de un verde inchis, lucioase.
Alte specii : Campsis radicans