Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Alocasia macrorrhiza (Urechea elefantului)
Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Alismatales
Familia : Araceae
Genul : Alocasia
Specia : A.macrorrhiza
Descriere : Planta erbacee, cu origini exotice, este foarte apreciata pentru eleganta si dimensiunile pe care le capata la maturitate, cand formeaza o tufa voluminoasa de frunze, ce pot atinge 150 cm inaltime. Aspectul elegant ii este oferit de frunzele mari, cordiforme, cu margini usor ondulate, de culoare verde crud, aspect lucios si nervuri evidente. Acestea au petioluri lungi, carnoase si suculente, care pornesc direct din radacina si datorita carora, planta nu are tulpina evidenta in primii ani de viata. Abia la maturitate, prin uscarea si pierderea frunzelor batrane, Alocasia dezvolta o tulpina scurta si ingrosata, de culoare bruna.Considerata prin excelenta, o planta ornamentala prin frunzis, Alocasia macrorrhiza, nu infloreste in conditii de interior. In mediul de origine, produce anual cate o floare neparfumata de forma unui spadice, invelit intr-o spata de culoare alb-galbuie.
Denumire populara : Urechea elefantului
Sinonime : A.alba, A.crassifolia, A.indica, Colocasia indica.
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena
Origine : Filipine, estul Indiei
Habitat : Regiuni tropicale dar se preteaza si la conditii de interior.
Inflorire : Vara dar numai in habitatul natural.
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, nisip si mranita in parti egale.
Fertilizare : Fertilizarea se impune doar la exemplarele mai vechi de un an, si numai in perioada de vegetatie. In acest sens, se va aplica in apa de udare, la fiecare 2 saptamani, incepand din aprilie si pana in octombrie, un ingrasamant lichid bogat in potasiu.
Inmultire : Inmultirea este extrem de dificila. Se poate realiza doar din lastarii aparuti la baza plantei, chiar langa tulpina, sau prin butasirea unei portiuni de rizom. Aceasta ultima metoda este mai greoaie intrucat portiunea taiata de rizom trebuie dezinfectata/sterilizata, altfel riscul de putrezire al rizomului este ridicat.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de paianjenii rosii si de cosenile fainoase.
Ingrijire : Caldura si lumina intensa din timpul verii ajuta la formarea noilor frunze, acestea aparand doar dupa uscarea celor imbatranite.Trecerea ptrintr-un repaos iarna si asigurarea a cel putin 3 ore de soare plin in diminetile de vara sunt suficiente pentru o dezvoltare armonioasa a frunzelor.Pulverizarea frunzelor pe timpul verii este vitala, lipsa umiditatii atmosferice fiind adesea motivul principal pentru inbolnavirea si apoi pierderea acestei plante. Plantele tinere de pana la 3 ani se transplanteaza anual.
Beneficii : Decorativa de o amploare spectaculoasa.
Alte specii : Alocasia acuminata, Alocasia amazonica, Alocasia brancifolia, Alocasia denudata, Alocasia flemingiana, Alocasia gageana, Alocasia sanderiana,etc.