Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Vriesea splendens (Vriesea)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Vriesea
Specia : Vriesea splendens
Descriere : Planta persistenta, epifita, ce atinge pana la 100 cm inaltime si pana la 50 cm latime. Formeaza o rozeta de frunze plate, liniare, netede, colorate in verde gri si prevazute cu dungi evidente mai inchise la culoare. Din mijlocul rozetei de frunze se inalta o tulpina inalta dominata de un spic floral. Florile micute, neparfumate sunt colorate in galben sau alb si sunt inconjurate de bractee rosii. Florile se ofilesc foarte repede insa bracteele persista mai multe luni.
Denumire populara : Vriesea
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Dupa inflorire rozeta de frunze supravietuieste un an sau doi. Lastarii trebuie repicati obligatoriu pentru a continua ciclul.
Origine : Mexic, Brazilia, Venezuela, Guyana, Columbia, Ecuador, in zonele stancoase si in paduri.
Habitat : Tropical
Inflorire : Sfarsitul primaverii si vara.
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera amestecul format din doua parti turba fibroasa, o parte mranita de frunze si o parte nisip. Pentru ca substratul sa fie bine drenat asezati un pat de pietris pe fundul ghiveciului.
Fertilizare : Se fertilizeaza saptamanal frunzele prin pulverizare cu apa si ingrasamant foliar. Plantele tinere, care nu au inflorit se fertilizeaza in sezonul cald, lunar cu ingrasamant lichid destinat orhideelor. Fertilizarea poate fi sporita prin aplicarea in mijlocul rozetei de frunze a unei solutii nutritive pentru plante cu flori diluata de 10 ori fata de doza obisnuita. Aceasta planta capteaza substantele organice prin intermediul frunzelor, radacinile servindu-i doar la sustinere.
Inmultire : Se inmulteste prin separarea lastarilor aparuti la baza plantei-mama atunci cand acestia ating 10 cm inaltime. Dupa desprindere se planteaza separat in sol usor drenabil si se tin la caldura insa feriti de soarele direct. Vor inflori dupa 4-5 ani. Se pot inmulti si prin seminte insa aceasta medoda este destul de laborioasa pentru cultivatorul de rand.
Boli si daunatori : Uscarea si brunificarea varfurilor frunzelor arata ca atmosfera este prea uscata. Taiati extremitatile uscate. Mentineti o umiditate crescuta in preajma plantei. Putrezeste rapid la temperaturi scazute sau daca este udata excesiv. Ocazional poate fi atacata de gargarite.
Ingrijire : Asezati planta in fata unei ferestre cu lumina intensa insa filtrati soarele direct cu ajutorul unei perdele fine. Udati odata la 3-4 zile in sezonul calduros fara a exagera. Pulverizati saptamanal frunzele si umpleti rozeta din mijlocul lor cu apa necalcaroasa la temperatura camerei. Evitati stropirea inflorescentelor.Iarna planta trebuie tinuta aproape fara apa.
Beneficii : Planta decorativa prin inflorescente si frunze. Pentru a-i spori ecectul decorativ inconjurati radacinile cu muschi si fixati-le in scoarta unui trunchi batran. Pulverizati saptamanal frunzele cu ingrasamant foliar si lunar introduceti solutie nutritiva diluata in mijlocul rozetei de frunze.
Alte specii : Vriesea alta, Vriesea appenii, Vriesea bahiana, Vriesea barclayana, Vriesea cathcartii, Vriesea crenulipetala, Vriesea curvispica, Vriesea cylindrica, Vriesea densiflora, Vriesea diamantinensis, Vriesea dissitiflora, Vriesea espinosae, Vriesea exaltata, Vriesea fabioi, Vriesea graciliscapa, Vriesea harmsiana, Vriesea hasei, Vriesea hitchcockiana, Vriesea koideae, Vriesea lutheriana, Vriesea macrostachya, Vriesea maculosa, Vriesea nanuzae, Vriesea oligantha, Vriesea olmosana, Vriesea patula, Vriesea pereziana, Vriesea rauhii, Vriesea sagasteguii, Vriesea sanfranciscana, Vriesea schultesiana, Vriesea thyrsoidea, etc.