';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Zapada de iunie (Serrisa japonica)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera S » Serrisa japonica (Zapada de iunie)


Serrisa japonica (Zapada de iunie)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Gentianales
Familia : Rubiaceae
Genul : Serrisa
Specia : Serrisa japonica


Descriere : Este un arbust cu trunchiul rasucit si portul ramificat. Atinge 40-60cm inaltime sub forma de bonsai. Frunzele, verzi, ovale, persistente au 1-4cm lungime si un miros neplacut, caracteristic. Florile sunt solitare, de dimensiuni mici, simple sau duble. Culoarea variaza cu specia de la alb-roz.

Denumire populara : Zapada de iunie
Sinonime : Serissa foetida
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena (peste 50 ani sub forma de bonsai)
Origine : Asia de Sud
Habitat : Padurile din sudul Asiei, poate fi crescuta in interior sub forma de bonsai
Inflorire : Iunie- Sepetembrie
Temperatura : 13-24C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de parti egale de nisip, pamant de gradina si pamant de ericacee
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar, primavara si toamna, cu ingrasamant special pentru bonsai.
Inmultire : Se realizeaza primavara prin butasire. Butasii prelevati se pun la inradaninat in nisip umed si lumina intensa. Pentru a spori sansele inradacinarii se pot folosi hormoni de crestere.
Boli si daunatori : Este atacat extrem de rar de daunatori insa este foarte sensibil la uscaciunea si umiditatea excesiva a substratului. Ingalbenirea frunzelor este datorata unei pozitionari incorecte sau a unor udari deficitare sau excesive.
Ingrijire : Se uda la 4-5 zile, vara sau de cate ori este nevoie in zilele caniculare. Udarea se face astfel incat pamantul sa fie in permanenta umectat dar niciodata imbibat fiind o planta destul de sensibila la putregai. Iarna se reduc cantitativ udarile. Prefera o lumina permanent filtrata si pulverizarea zilnica a frunzelor in diminetile de vara. Evitati udarea cu apa prea rece. Nu iubeste curentii de aer mai ales pe cei reci. Transplantarea se face la 2-3 ani in substrat adecvat, proaspat, ocazie cu care se poate realiza si prelevarea butasilor pentru inmultire. Anual primavara se fac taieturile pentru corectarea formei.
Beneficii : Este cel mai comun bonsai din Japonia deoarece este relativ usor de ingrijit. Daca a fost supus unor conditii improprii de ingrijire care nu persista prea mult timp, de obicei regenereaza destul de usor odata ce este corect ingrijit. Este spectaculos in timpul infloririi, existand varietati cu flori duble sau simple colorate in mai multe nuante.
Alte specii : Serissa crassiramea, Serissa foetida 'Chinese', Serissa foetida "Flore Pleno", Serissa foetida "Kyoto", Serissa foetida "Pink Mountain", Serissa foetida "Pink Princess", Serissa foetida rosea "Cherry Blossom", Serissa foetida rosea "Pink Swan", Serissa foetida "White Swan", Serissa foetida "Yatsubusa", etc.Alte plante din familia "Rubiaceae" :