Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Aechmea fasciata (echmea, lance de fier, planta vaza)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Aechmea
Specia : Aechmea fasciata
Descriere : Este una dintre cele mai frecvente bormeliacee, cu o inaltime pana la 75 cm si o latime pana la 30 cm. Frunzele, carnoase, de 50-100 cm lungime sunt lanceolate, rigide, tivite cu dinti ascutiti si dispuse intr-o rozeta sub forma de palnie. Unele sunt colorate in verde gri, striate sau patate. Florile mici, de forma tubulara, efemere apar pe o inflorescenta mare formata din bractee divers colorate in rosu, roz, albastru, galben sau bicolore care persista mai multe luni. Florile sunt neparfumate. Fructele carnoase si colorate, durabile sunt la fel de decorative ca si florile.
Denumire populara : echmea, lance de fier, planta vaza
Sinonime : Billbergia rhodocyanea
Tipul plantei : Suculenta, epifita
Durata de viata : La cateva luni dupa inflorire planta-mama moare iar lastarii noi vor da inflorescente dupa 2-3 ani.
Origine : Brazilia, Mexic
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara, toamna si iarna
Temperatura : 10-25°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera un sol usor drenabil. Indicat este amestecul din parti egale de turba, pamant de ericacee si mranita de frunze. Tolereaza mai bine solurile usor acide (ph intre 5 si 6.5).
Fertilizare : Pe toata perioada verii se aplica saptamanal pe pamantul din ghiveci (odata cu udarea) ingrasamant pentru plante florifere diluat la jumatate fata de dozajul indicat pe ambalaj.
Inmultire : Plantarea separata a lastarilor de la baza plantei- mama cand acestia ating 20-30 cm.
Boli si daunatori : Udarile excesive determina brunificarea si putrezirea frunzelor. Este o planta relativ rezistenta la boli si daunatori insa ocazional poate fi atacata de cosenile.
Ingrijire : Asezati planta in fata unei ferestre orientate spre est sau sud insa in spatele unei perdele pentru a o feri de soarele puternic. Este o planta care suporta bine aerul uscat insa cand temperatura depaseste 25°C pulverizati-i frunzele cu apa la temperatura camerei. Necesita udare saptamanala vara si la 10-15 zile in anotimpul rece. Lunar umpleti mijlocul rozetei de frunze cu apa. Nu reincarcati cu apa decat dupa ce acesta a fost consumata in totalitate. Plantele tinere se transplanteaza anual, primavara. Nu folositi pentru plantare ghivece foarte mari care vor acumula apa in exces si vor duce la putrezirea plantei.
Beneficii : Planta decorativa prin frunze, flori si fructe. Apa care stagneaza in mijlocul rozetei de frunze reprezinta o capcana pentru tantarii si mustele care poposesc aici. Este o planta usor de ingrijit care nu necesita conditii speciale. Are un ritm lent de crestere.
Alte specii : Aechmea aciculosa, Aechmea allenii, Aechmea angustifolia, Aechmea bahiana, Aechmea bicolor, Aechmea bracteata, Aechmea bromeliifolia, Aechmea cariocae, Aechmea caudata, Aechmea chlorophylla, Aechmea confusa, Aechmea decurva, Aechmea downsiana, Aechmea fernandae, Aechmea galeottii, Aechmea germinyana, Aechmea guaratubensis, Aechmea huebneri, Aechmea iguana, Aechmea joannis, Aechmea koesteri, Aechmea latifolia, Aechmea lingulatoides, Aechmea longicuspis, Aechmea melinonii, Aechmea microcephala, Aechmea mira, Aechmea nivea, Aechmea pabstii, Aechmea paniculata, Aechmea reclinata, Aechmea seideliana, Aechmea vasquezii, Aechmea weberbaueri, etc.