';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Smirdar, bujor de munte (Rhododendron kotschyi)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera R » Rhododendron kotschyi (smirdar, bujor de munte)


Rhododendron kotschyi (smirdar, bujor de munte)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ericales
Familia : Ericaceae
Genul : Rhododendron
Specia : Rhododendron kotschyi


Descriere : Dintre numeroasele specii de Rhododendron, aceasta este singura care creste pe muntii nostri, in zona alpina si subalpina, în goluri de munte sau pe coaste. Formează tufe culcate, cu ramuri ascendente. Frunzele sunt intregi, persistente, ovat-eliptice. Florile grupate umbeliform au corola mare, de forma unei palnii, de culoare rosiatica, mai rar alba. Fructul este o capsula. Unele specii de Rhododendron (Rhododendron ponticum, Rhododendron luteum)sunt foarte toxice pentru animale, in special pentru cai. Un continut relativ scazut de toxine se regaseste si in polen, mierea rezultata avand usoare efecte halucinogene si puternice efecte laxative.

Denumire populara : smirdar, bujor de munte
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : China, Japonia, India
Habitat : Zone impadurite muntoase, mai ales de altitudini mari.
Inflorire : Primavara
Temperatura : 4-19°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera solurile bogate in materie organica, cu un pH usor acid
Inmultire : Prin seminte
Boli si daunatori : Este o planta mai degraba sensibila la conditiile de mediu decat la daunatorii propriu-zisi. Umiditatea in exces determina asfixierea si putrezirea imediata a radacinilor extrem de fine. Lipsa umiditatii si caldura sufocanta determina caderea bobocilor inainte de inflorirea lor. Vantul si curentii de aer puternici determina caderea florilor iar bobocii nu se mai dezvolta, mentinandu-se verzi pe planta o perioada dupa care cad fara sa se mai dezvolte.
Beneficii : Impodobeste muntii cu florile sale numeroase, viu colorate si parfumate. Este o planta melifera.
Alte specii : Rhododendron atlanticum, Rhododendron canadense, Rhododendron chapmanii, Rhododendron ferrugineum, Rhododendron groenlandicum, Rhododendron hirsutum, Rhododendron lochiae, Rhododendron luteum, Rhododendron macrophyllum, Rhododendron maximum, Rhododendron occidentale, Rhododendron ponticum, Rhododendron schlippenbachii, Rhododendron spinuliferum, Rhododendron tomentosum, etc.Alte plante din familia "Ericaceae" :